Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J79a30n 20R42á17ž

8. 8. 2020 11:17

Daně se v nějaké formě zvedat budou, protože obrovský dluh se bude bude muset splatit.

Ale : Náklady na provoz státu se neustále zvyšují, aniž by chtěl kdokoliv z politiků jakkoliv vysvětlit proč. To je zhovadilost všech vlád, co jsme tady měli a u této co máme teď evidentně největší. Například zaváděním digitalizace a automatizace obslužných procesů státu se počet byroktatů nesnižuje, ale naopak roste. Čili vláda razí přesně opačný trend, než je běžný v privátu. V nákladech na provoz státu by měla vláda hledat v prvé řadě úspory a v době krize obzvláště! Že to nedělá, je trestuhodné Rovněž výdaje v sociální oblasti, včetně důchodů by zasloužily důkladnou revizi, ale na to nemá a nikdy nebude mít žádná vláda, ani jakýkoliv parlament zřejmě odvahu, protože riziko nárůsti sociálního napětí je strašákem všech politiků. Ale k tomu v nejbližší době stejně dojde a tak se na to musí připravit jak koalice, tak opozice.

O nesmyslném financování různých ziskových neziskovek a zcela zbytečných nevládních organizací, ani nemluvě.

Babiš je asi schizofrenik, protože ve svých firmách drtí všechny vedoucí a ředitele, aby co nejvíce šetřili, ale dnes je šéfem nejvíc nesmyslně rozhazovačné vlády, jakou jsme kdy měli.

Takže znovu: Daně se zvyšovat budou a nic s tím nenaděláme.

PS. Sociálně spravedlivý je stát, který svým občanům nebrání, aby se profesně realizovali podle svých schopností sami a pomáhal jen(!) těm, kdo z objektivních důvodů se o sebe sami postarat nemohou!

7 0
možnosti
VH

Podle mého názoru by jedinou spravedlivou daní byla daň jednotná. Za stejné služby státu stejná platba. Vím, nereálné, ale jediné skutečně spravedlivé.

Vše ostatní jsou pouze kecy o spravedlnosti.

PS: Samozřejmě karma.

14 0
možnosti

P26e13t63r 42Č41e88j80k13a

8. 8. 2020 13:36

Problém je, že lidé stejné služby stejným způsobem nevyužívají. Takže celá vaše argumentace je založená vadně.

Pokud občan nemá automobil a když někam cestuje, tak vlakem, nevidím důvod, proč má platit výstavbu, údržbu a provoz dálniční sítě například. Někdo je u v nemocnici 3x ročně, někdo nemocnici neviděl 60 let.... Pokud někdo má dítě v soukromé škole, nevyužívá veřejné školství..... atd atd.

1 1
možnosti
TB

Samozřejmě že rovná daň je spravedlivá. Problém je ale v tom načasování. Kdyby se zavedla nyní zrušením superhrubé mzdy, tak dle tabulek si "dělník z Kolbenky" polepší o tisícovku, kdežto vysoce nadprůměrně vydělávající člověk třeba o 4-5 tis. měsíčně. Což dnes v době 500 mld. schodku je podle mě nemorální...a to píšu jako ten, kterýmu by to těch 4-5 tis. měsíčně hodilo :-)

0 2
možnosti
VH

(Ad Bryknar, 10:12)

1. Současná daň není "rovná", je progresivní (v procentech reálného zdanění).

2. Co je nemorálního na tom, že "dělník z Kolbenky" bude státu na jeho funkce bude přispívat 'celými' 930 Kč/měs., zatímco Vámi vymyšlený "vysoce nadprůměrně vydělávající" bude solit 9 700 až 12 600 Kč/měs.??? Tedy kromě toho, že není morální to velké rozpětí plateb.

3. Máte pravdu - je třeba brát ohled na současný stav ekonomiky. Tedy nesnižovat nesmyslně, drasticky daně, nezvyšovat populisticky neskutečným způsobem důchody, uvažovat se zvýšením platů preferovaným skupinám maximálně kolem 5 % a nezvyšovat ostatním úředníkům. Upravit tabulkové počty úředníků na reál (a tak snížit předělované mzdové prostředky) a uvažovat o snížení jejich počtu.

2 0
možnosti
ZJ

Jediná "spravedlivá" daň je daň rovná.

Za jeden volební hlas stejný poplatek (daň) do státní kasičky. Procentuálně stejná daň je daň progresivní.

Solidarita nemůže být nikdy vynucována. Potom to není solidarita, ale diktát silnějšího.

To jsou holá fakta a nyní mě roztrhejte.

18 0
možnosti
Foto

Nikoliv protěžované nýbrž protežované.

0 0
možnosti
Foto

a k tématu? Progresivní daň je i v zemích, které nám mají být vzorem.

0 3
možnosti
AM

Je dokázáno, že bohatší mnohem víc konzumují služby státu, než chudí. Mnohem víc cestují po silnicích, jejich děti studují VŠ atd. Viz např práce sociologa Daniela Prokopa atd. Navíc bohatství jedněch vzniká prací. To jistě. Ale do značné míry se na něm podílí práce jiných.

Je toho spousta, proč je ta vaše tzv. rovná daň úplně nerovná a nespravedlivá...

Nikde ve vyspělém světě ji nenajdete, jen v postkomunistickém bordýlku.

Ale to vás jistě od zjednodušeného vidění neodradí........

1 9
možnosti
MB

Aleši, to je ten nekonečný pytel otázek. Kdo a komu má být vlastně vděčný ? Zaměstnanec - zaměstnavateli ? Či naopak ? Člověk je pořád "Zvláštním druhem zboží, který se o svou realizaci na trhu práce uchází". Je lépe, aby na pivě sedělo "9 milionářů a 1 chudý" ? - Asi mu to pivo i koupí a inspirují jej. k činům. Nebo naopak, vyživovat nesmysly, že OSVČ je parazit. Já osobně spatřuji Mega parazita - Tím je pan Bureš ... :-)

9 0
možnosti
Foto

Tak někde se musí získat peníze na dotace pro miliardáře. ;-);-D

9 0
možnosti
MB

Jsem skutečně rád, že autor blogu, si klade otázky, jako já samotný. Zcela běžně totiž existují pojmy, které nemají žádný smysl. Pak i "Nastolování Dobra, Sociální spravedlnosti, podobně Zadarmo". Úžasné, jak často frekventovány - Nicméně vážně - Co to je - Kde to bydlí, skladuje se, jak pořídit ... !?

Život samotný pak prokazuje - Komunisté konali dobro tak, že druhým konali nedobro. Katastrofa loupeží a následné devastace. Soc. dem pochopila, že nemá smysl privátní zdroje blaha znárodňovat - Nicméně co nejvíce je zabřemenit ! Pak si přisvojit plody cizí práce - Vytvořit zdání "Zadarma" - Pokud je něco "Zadarmo" - Nic dražšího neexistuje ! Solidarita, nepochybně musí existovat - nicméně jde o její parametry. Za tenkou hranicí totiž následuje = Vykořistování ! O tom je celá historie ...

Přichází ovšem neuvěřitelné - Dějinné novum ! Hnutí ANO ! Z původní pravostředové pozice = "Vytvářej podmínky pro produkci reálného blaha a otravuj co nejméně" - Se zjevil Populistický moloch. Přesně slučuje ty noty KSČ a ČSSD, akcentuje přidanou hodnotu = Zášť, pudy - Oni mají - vy nemáte (EET) - S námi budete mít, taky. Dochází k nastolování Státního kapitalismu - S výhodou předem určených jedinců + Pro pana Bureše i cíleně určené Zákony ! Státní správa, přestává primárně sloužit občanům - Opečovává Oligarchu. Tento má neuvěřitelnou podporu - svých dějinně tradičních odpůrců - KSČm a ČSSD ! Výsledek je zřejmý - "Myšlenka je ničím = Hnutí je vším" ! Opět se objevují produkty"Zadarmo" ! - Jako vždy je cena zřejmá - Stagnace, ČR se nikam neposouvá, mega dluhy a drzé tvrzení, že - Tak je tomu lépe ! Opravdu, to je Biblický motiv - Jako s těmi kobylkami - sarančaty ... ! :-)

19 0
možnosti
PK

Původně středové hnutí ANO jde stále vící a více doleva, a proč?

Protože ... po volbách pravice a zejména ODS spustily kvikot, že s ANO nikdy!

Absolutně rezignovaly na možnost ovlivňovat hospodářskou politiku státu a po celou dobu se vymezují pouze negativně v rámci kampaně "anti-babiš", která nefunguje a v Čechách nikdy fungovat nebude.

Pro mne je za tento stav jednoznačně zodpvědná především ODS, která jediná měla vládní potenciál a možnost nastavit směr.

Dnes ten směr nastavuje ČSSD a okrajově i KSČM. Bohužel podle rétoriky, kterou od středo-pravého spektra slyšíme to na žádnou změnu nevypadá, a když tak bude hůř...!

0 0
možnosti
JK

Progresivní zdaní dlouho nevydrží. Nějaká strana si veme do svého programu před volbami dnešní zdanení,kerým vyhovuje. Na progresívnim zdanení je okamžite vidět při vyšších platech úbytek čisté mzdy. :-).Nebo li: Úspěch se musí zdanit

0 0
možnosti
KK

Jen dvě poznámky. Progresivní zdanění u nás je již dnes. A progresivní zdanění ve formě více daňových pásem mají v mnoha vyspělých zemích světa. Jak moc je spravedlivé ve srovnání s naší pseudorovnou daní, je otázka.

0 0
možnosti
PK

"Rovnou" daň mají jen státy jako Rusko.

0 1
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4686x
Svobodu milující motorkář, ajťák, manžel, otec a věčný rebel... Je sice fakt, že svobody se nenajíš, ale budou ti chutnat ústřice v zamřížované cele?

Seznam rubrik