Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TK

Já s tím nemám až takový problém, ale pokud státu takto výrazně víc odevzdám, měl bych také víc dostat. Neříkám, že úměrně, to nejde, nejsem proti principu solidarity. Ale takový nárok na dřïvější odchod do důchodu, upřednostnění v lékařských pořadnících, na úřadech, vhhrazený levý jízdní pruh.. ;-D Umím si představit různé bonusy, které si oficiálně koupit nelze.

1 2
možnosti
JD

tak to si budte jisty, ze ja vas neuprednostnim, ja uprednostnuji toho, kdo to potrebuje z hlediska sveho zdravotniho stavu, jednak je to moje stavovska povinnost a jednak me stve, ze jsem sama ocenena jako ta uklizecka, skoro cely zivot...takze si budete muset sehnat doktory, kteri vas uprednostni

3 1
možnosti
KS

Víte, kolik je mezi námi lidí, kteří nechápou, že 15% z dvaceti tisíc je méně než 15% z padesáti tisíc? Vždyť je to přece pořád patnáct, takže je to stejně.

8 1
možnosti
JD

naopak, 15% z 20000 je moc, protoze zustane jenom 17000, zatimco 15% z 200000, to zustane 170000, a to je velky rozdil, kdyz jenom litacka stoji 5500 za rok

3 5
možnosti
JD

a ze diky tem sobeckym blbcum ziskavaji politicke body strany, ktere chteji vsechno, jen ne individualni svobodu, to uz je vam jedno, hlavne ze jste nemusel zaplatit vic nez ta uklizecka, procentuelne nebo nominalne, to uz je fuk....vy si proste myslite, ze jste jediny, kdo neco dela, a zadarmo, z uslechtilosti, byste asi ani nehnul prstem....ale spolecnost roste jenom z uslechtilosti vazeny pane, z uslechtilosti uspesnych a ne z jejich sobectvi.

1 3
možnosti
PB

Pokud to bylo na mne, tak maucta. Na to se nedá už opravdu nic říct. Snad jen to, že vždycky zaplatím společnosti víc než ta uklizečka a že ušlechtilosti se nenajím, ani s ní nelze v obchodě zaplatit boty pro mou malou dceru. A společnost neroste z ušlechtilosti úspěšných, ale z jejich pracovitosti. To, čemu vy říkáte ušlechtilost, pokud to dobře chápu, je sprosté okrádání. Co myslíte, lupiči taky bohatnou na ušlechtilosti okrádaných?

5 1
možnosti
JH

Autorovi článku bych doporučoval přečíst si učebnici od nějakého renomovaného ekonoma, tam se kupodivu dozví, že progresívní zdanění není "socialistický výdobytek", proč vůbec existuje, a když chce ty "příklady", jistě rád vysvětlí, proč ta "typicky socialistická německá ekonomika" má to "závistivé" progresivní zdanění...

5 8
možnosti
JR

V USA je progresivní zdanění všude, v některých státech bezmála 50% a berou to jako normální věc. Taky jsem nechápal proč, ale pak mi jeden lékař vysvětlil, že by se musel stydět, kdyby měl patřit do stejné daňové skupiny jako jeho uklízečka.

U nás je to holt jinak:-)

4 4
možnosti
JD

u nas se nestydime, jsme vychovani k tomu, abychom se stydeli spis neplatit dane, ale asi ne vsichni

1 1
možnosti
JD

ať přemýšlím jak přemýšlím tak jsem fakt ještě nepotkala odborníka, opravdového znalce ve svém oboru, který by byl bohatý. nevím jak je to možné, ale asi myslí jinak než ti kteří myslí na zbohatnutí a daří se jim to...

2 1
možnosti
PB

Vy neznáte žádného úspěšného živnostníka, nebo podnikatele? To já jich znám dost. Dokonce byl v TV o nich i nejeden cyklus ve stylu Zlaté české ručičky.

2 0
možnosti
PB

Karma. Progresivní zdanění je zlodějina par excelence už jenom proto, že nerozlišuje jak a jak velkým úsilím člověk k vydělaným penězům přišel, ale pouze že je má. Ve finále na něj nejvíce doplatí ti nejsnaživější a nejpracovitější zaměstnanci. Ředitelů, různých manažerů a podobných s platy 50 000kč a výš nebude víc, než 5% všech zaměstnanců. Je proto zřejmé, že dávat zrovna je za příkladný důvod k progresivnímu zdanění je demagogická hra na závist prostého lidu. Dám tři nahodilé příklady, kdy to postihne právě ty nepravé.

1. Rodiče vypiplali vysokoškoláka. Kvůli jeho studium se sice zadlužili, ale jsou rádi, že kluk má budoucnost, když už chudák 10 let dřel po nocích. Sousedův uličník se flákal od 15 let s flaškou vína po parcích a byl rád, že prolezl učňákem. Náš VŠ dnes bere 40 000kč, ale místo toho aby rodičům přispíval ve stáří, přispívá tomu sousedovic klukovi na socdávku na bydlení.

2. Nadšený bigbíťák dřel deset let po garážích rock. Trmácel se přes celou republiku po fesťácích za pár kaček. Do aparatury narval půl mega. Rozpadla se mu rodina. Nikoho to nezajímá. Ve chvíli, kdy se konečně chytí a vyjde mu CD s hitovkami si ho lidé konečně všimnout. A požadují, aby ho stát sedřel z kůže, protože už má konečně peníze.

3. Franta je čestný muž. Otěhotní Jarmilu a jako správný chlap si ji vezme a koupí byt na hypotéku. Aby svým závazkům mohl dostát, vezme si ve vedlejší fabrice ještě vedlejšák. Dře i o víkendech a přes dovolenou. Za to, že si nevzal pronájem a nezkrátil úvazek na polovinu, aby mu bydlení včetně živení těhotné ženy zaplatil stát, je odměněn masakrální daní ve prospěch toho, který to tak udělal.

P.S. sociální spravedlnost, tedy společenská spravedlnost by byla tehdy, kdyby ten, který přispívá víc, měl větší výhody a bonusy za svůj přínos. Tedy sociálně spravedlivá by byla naopak a jedině degresivní daň.

7 1
možnosti
KK

Mám tomu rozumět tak, že v rámci sociální spravedlnosti byste zrušil i progresivní zdanění v té formě, jaká je u nás nastavená v současnosti?

1 1
možnosti
JD

podle teto filosofie by spravedlive asi bylo aby vsichni meli stejne nemoci, stejne narocna povolani a stejne povahove vlastnosti. za me uplne hloupy clanek.

2 4
možnosti
VS

Pokud bychom měli převést myšlenku progresivního zdanění na zdraví nás všech, pak by měl být zdravý člověk penalizován za to, že je zdravý, protože se je "sociálně nespravedlivé" k těm nemocným...

Přičemž ale naprosto nezohledňujeme to, jak se kdo o své zdraví stará a jak se o něj zasloužil (vysokopříjmoví lidé, jejichž příjem pramení z jejich dovedností, nápadů, ochoty riskovat a nést odpovědnost).

Ano, jistě, máme zde nemoci, které mohou přijít bez ohledu na to, jak se o své zdraví člověk stará a tím pádem v podstatě nezaviněně onemocní (lidé, kteří se nenarodí s takovým intelektem, schopnostmi, apod. které by jim zajistili vysoké příjmy) a takovým lidem by se bezesporu mělo pomoci (a pokud si uvědomuji správně, tak sociální systém tady máme a nízkopříjmovým je pomáháno už dnes).

Pak jsou zde ale taky lidé, jenž na zdraví naprosto kašlou, kouří, chlastají, přežírají se vším možným, nesportují apod.

No a přesně podle logiky "progresivního zdanění" a principů, které vy tady hájíte bychom měli penalizovat "zdravé lidi" (bez ohledu na to, jak moc se o své zdraví zasloužili), protože to jsou přece ti "šťastnější" a je nemorální, aby si své zdraví jen tak "beztrestně" užívali, když jsou zde lidé nemocní (u kterých ale zase odmítáte rozlišovat, jak ke svým nemocem přišli). Takže extra zdaníte zdravé a kvalitní potraviny, sport, různé přírodní doplňky stravy a navrch ještě zavedeme speciální "daň z nekouření", protože jedině tak je to "sociálně spravedlivé". To, aby se na zdravotnictví podíleli všichni stejnou procentuální částí toho, co vyprodukovali je přece nemorální! Ti šťastnější a zdravější (bohatší - v přeneseném významu toho, co řešíme) přece musí platit "progresivně více".

Trochu blbost, že? A proč vám NAPROSTO STEJNÝ princip nepřijde jako blbost v momentně, kdy zdraví vyměníte za dovednosti a úspěch...?

4 1
možnosti
AK

Spravedlnost je kategorie filozofická (a právnická), nikoliv ekonomická) a těžko tedy může ve společnosti nastat shoda o tom, jaká daňová struktura je skutečně „spravedlivá“. V ekonomii se ovšem můžeme podívat třeba na efektivnost, resp. relativní snadnost, s jakou se daně vybírají. Pokud bychom se dívali jen na efektivnost, potom bychom museli zavést daň z hlavy, která nemá distorzní účinky (nedeformuje ekonomická rozhodnutí subjektů, na které je uvalena). Problém je v tom, že daň z hlavy by byla jasně degresivní a většinou obyvatel bezesporu považována za vrcholně nespravedlivou.

Daňová struktura je proto jednou z nejkontroverznějších problematik ekonomie vůbec, protože v sobě nutně spojuje nejen hledisko efektivnosti, ale i naše představy o tom, co je spravedlivé a co nikoliv.

V tom má asi pan Krátký pravdu.

2 0
možnosti
Foto

Spravedlnost je docela prostá a rozhodně ji nelze nahradit státní legislativou.

0 0
možnosti
LK

L94e85o 92K26R62Á71T53K50Ý

8. 8. 2020 18:41

Autor asi nepochopil, že nikde nejsou daně spravedlivé. Všude to odkašle střední vrstva, chudí daně neplatí a bohatí to odkloní nejrůznějším způsobem. V USA volají bohatí po vyšším zdanění, aby pomohli pomoci...to u nás v české kotlině nehrozí.

1 2
možnosti
Foto

To volání bylo ojedinělé a hned se toho kde kdo chytil. Nakonec nic jim nebrání platit, do bezedné, černé díry státní kasy, víc než musí.

3 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4686x
Svobodu milující motorkář, ajťák, manžel, otec a věčný rebel... Je sice fakt, že svobody se nenajíš, ale budou ti chutnat ústřice v zamřížované cele?

Seznam rubrik