Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J96o74s86e34f 29P16o78t91r

10. 4. 2020 20:48

Hitler chtěl panovat Evropě (před tím než dobude svět). Ovšem jiné řešení měl pro západní, germánské a latinské národy - podrobit je a vládnout jim, a pro slovanské národy měl plán vhodné typy germanizovat, ostatní vyhubit. Jeho činnost v Polsku, na Ukrajině, v Rusku to jasně dokazuje.

Od toho nás uchránila Rudá armáda, pomník Koněva je jen ztělesněním těch milionů padlých.

Kromě toho, občané ČSR dobrovolně, ve volbách 1946 dali nejvíce hlasů KSČ a v 1948 skoro nikdo neudělal nic proti komunistickému puči. Každý národ si zaslouží takové pomníky jako je sám. Retušování historie odstraňováním pomníků je primitivní. A že ve falšování dějin má český národ bohatou zkušenost dokazuje i Mariánský sloup ze Staroměstského náměstí.

0 0
možnosti
Foto

P40e37t62r 82J61o29h50n

9. 4. 2020 22:10

Dobře napsáno....R^ Jen diskuze to je samý vlastenec ;-D, kdo z vás tu dobu zažil? Byla jeho armáda součastí osvobození Prahy? Nebo jel do Brna ;-D. Na pomník si tam dejte TOP09 ;-D

0 0
možnosti
Foto

Asi bych pochopil odstranění sochy Koněva v porevolučním nadšení na jaře 1990. Ale po 30 letech zjistit, že Koněv je zločinec a jeho socha nemá na veřejném prostranství co dělat mi hodně smrdí účelovostí. Třeba někomu vadily naše zatím slušné vztahy k Rusku a potřeboval do nich hodit vidle. A o samotného Koněva možná vůbec ani nešlo.

0 0
možnosti
Foto

Mají hoši precedens, mají se čím řídit: Kryštovy Hamry

Na zasedání obecního zastupitelstva dne 29.prosince 1918 bylo přijato rozhodnutí o odstranění pomníku císaře Františka Josefa

0 0
možnosti

Osobně souhlasím s odstraněním sochy maršála Koněva a jejím nahrazením památníkem všem osvoboditelů Prahy, protže to nebyl maršál Koněv, kdo proléval krev při jejím osvobozování, ale to množství obyčejných vojáků na bojové linii. Těm ten pomník právem patří. A stejně by to mělo být vždy a všude.

2 0
možnosti
Foto

To znamená odstraněním sochy generála Pattona?

1 0
možnosti

Velmi dobrý článek. Bohužel mnoho diskutérů jej pochopila jako útok a vzala si z něj jen to, co je už zakotveno v jejich postojích. Nejvíc si cením u vašeho článku vyváženosti a nestrannosti, což mnozí se svým černobílým viděním nebyli schopni pojmout.

.

Koněv byl gauner a jeho socha tady nikdy neměla stát. Bude v muzeu tam, kde patří. Ale její "odstraňování po 30 letech" není záležitost vyššího principu mravního, jak tomu mnozí blogeři uvěřili a snaží se tím masírovat i ostatní. V první řadě jde o politické body a nebudu se divit, kdyby vyšlo v budoucnu najevo, že je za tím i nějaký osobní prospěch.

.

Autorovi karmaR^

2 0
možnosti

Vám je to jedno, protože nemusíte chodit kolem a dívat se na hnusnou normalizační sochu s krvavýma rukama.

2 2
možnosti
Foto

V té ruce má šeřík. A dívá se na usměvavé Pražany, jak ho vítají. Je to postava z filmu "Kdyby tisíc klarinetů".

0 0
možnosti

Nedávno jsem psal něco o aroganci a dívám se na poslední větu, ale co už. Teď k tomu, proč odstranění sochy Koněva právě teď má logiku. Má stejnou logiku, jako by byla socha odstraněna před rokem nebo za další rok. Vždy by to bylo stejné. A proč. To všechno jsou ty správné roky? Těsně po revoluci jsme tady řešili věru jiné věci. Bourali se Leninové, odsouvala se sovětská vojska. Koněv byl bezpředmětný. Za třicet let jsme se ale posunuli a práh naší citlivosti se snížil. To, co bylo dobré v devadesátkách, dnes už může být pěst na oko. Koněv. Tak proto. Koněv kromě toho, že byl velitel osvoboditelské armády byl zejména mocným nástrojem sovětského ruska, tedy nepřítelem demokracie. A to není udržitelné. Někdy to přijít muselo. Památník rudé armádě není problém. Ale personifikace do Koněva je přes čáru. A to notně. Stějně je to s vlasovci. Vděčnost je na místě. A proč jim nepostavit pomník. Ale ne se klanět před nějakým jejich velitelem. To vše je stejné, kritéria jsou stejná, přístup je stejný.

2 2
možnosti

J50i14r72i 20T14o64m71a63s

6. 4. 2020 21:11

Možná to je posunem toho prahu citlivosti. Ale můj pohled je takový, že se kolem sochy Koněva od roku 2015 začalo pořádat nezvykle větší množství akcí organizovaných ruskou ambasádou a česko-ruskými spolky. Byly projevy, recitace, hesla a hlavní náplní bylo právě posunout to vnímání výsledků a průběhu války tam, kde to bylo dříve. Proto městská část Praha 6 musela následně řešit i "protidemonstrace" nebo jen pomalování rudou barvou. A protože umístění cedulky v roce 2018, která jen doplnila životopis Koněva po roce 1945, vyvolalo další akce výše popsané, tak je soch fuč. Velký vliv má na to i skladba voličstva Prahy 6, která tyhle estrády nechtěla podporovat. Možná, že by jinde Koněv i přežil.

1 2
možnosti

Predstavme si na chvilku jak by svet vypadal kdyby Hitler valku vyhral.

Byli bychom tady? Plany Nacistu jsou zname Heydrich prohlasil; “Cesi nemaji v teto zemi co pohledavat.” Plan byl vhodnou populaci ponemcit ostatni na vychod kde budou otrocit vyvolene rase. Na vychode mel byt vytvoreny “Lebensraum” kdyz Naciste napadli Sovetsky Svaz, vypalili cele vesnice postrileli muze,zeny,deti a hodili do hromadnych hrobu. Zatim co v Parizi si damy davaly kafe s vojaky z Wehrmachtu a se zajatci z Britanie bylo zachazeno jak se patrilo podle Zenevske konvence.

Naciste vrazdili “Untermenshen” na vychode a zajatce Rude Armady nechali umrit nebo upracovat. V byvalem SSSR zahynulo 28 milionu lidi. Vim ze Stalin mel velky podil ale jedno je jiste Ruda Armada a lid byvaleho SSSR meli nejvetsi podil na porazce Nacistu.Jsem si vedom ze byl “Land Lease” a konvoje do Murmanska ale byvaly SSSR zaplatil lidskemy zivoty a kde bychom dnes byli z jejich obeti?

Nejsem Komous ( utekl jsem s Mamou v roce 1978 pres Jugoslaviji do Rakouska potom jsme imigrovali do USA).

3 0
možnosti

J60i52r92i 75T50o72m75a78s

6. 4. 2020 20:58

Nedovedu si představit jak by svět vypadal, kdyby Hitler válku vyhrál. Myslím si, že by ji nevyhrál, protože by nebyl schopen vést válku proti všem, ale to je spekulace. Nikdo nezpochybňuje zásluhu lidí, co žili v bývalém SSSR, na porážce Hitlera a osobně bych tu dobu zažít nechtěl ani jako přeživší. Co je ovšem výhradou spousty lidí k tomu tématu, tak ta glorifikace vítězství, nárokování si 100% zásluh, záměrné zkreslování skutečností a zneužití v propagandě kolem v následujících letech, přičemž:

- válku začal Hitler napadením Polska, Holandska, Dánska atd. ale i Stalin napadením Polska, pobaltských zemí a Finska

- Stalin velmi pomohl v počátku Hitlerovi tím, že v něm viděl spojence a věřil do poslední chvíle, že si jen podělili kořist a budou "dobří" sousedé, čímž mu pomohl nabrat ještě větší sílu a soustředit se na západní frontu

- počet obětí ve válce ze strany SSSR se odhaduje až na 28 miliónů, ale Chruščov nejprve mluvil o 20 miliónech, pak došlo k této úpravě. O tom, že v letech 1937 - 1939 v SSSR zahynulo násilnou smrtí nebo záměrně tvrdými podmínkami ve vězeních a gulazích 7 miliónů se i teď příliš nepíše, což dokresluje přístup Stalina k lidskému životu a dává jiné světlo na počet obětí ve válce, zda byly opravdu nutné

- v roce 1944 Stalin pochopil, že se situace otáčí, začal vedení války přizpůsobovat cíli, že obsadí celou Evropu až po Atlantik, což západní spojenci pochopili a sice cílem byla porážka Německa, ale už se museli připravovat co bude poté kdy válka může pokračovat

- po roce 1945 SSSR prakticky okupoval celou východní Evropu pomocí převratů (vše již připravováno od roku 1943-44) a zůstalo to tak až do ekonomického rozpadu SSSR

- využívání propagandy (v kombinaci s vojenskými zásahy a podpory místních komunistických vlád) je prakticky příčinou vzniku všech těch soch, památníků, ulic a svátků

Za mne představa oslavy vítězství (raději konce války) by měla probíhat v pokoře a společnými památníky všech, kdo tu hrůzu pomohl ukončit.

4 0
možnosti
Foto

Na podobná prohlášení, jako je: "Vlasovci Prahu sice pomohli osvobodit, ale jsou velmi kontroverzní, mají na rukou krev nevinných lidí." Odpovídám: "A Koněv ne?"

3 3
možnosti
Foto

Kdo je bez viny , hoď kamenem.

1 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4686x
Svobodu milující motorkář, ajťák, manžel, otec a věčný rebel... Je sice fakt, že svobody se nenajíš, ale budou ti chutnat ústřice v zamřížované cele?

Seznam rubrik