Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J80a13n 91H38y82n85e72k

6. 4. 2020 10:54

Jestli chcete být tak spravedliví/množné číslo/, tak byste měli hodnotit i pana Havla, který souhlasil s bombardováním Jugoslávie. Tak by se jeho busty , pomníky a pod měly také odstranit. Pokud tomu tak není, jak je to opět jednostranné omezené myšlení.

2 5
možnosti
Foto

Souhlasil Zeman. Ten byl šéfem exekutivy s pravomocí to povolit, nikoliv Havel.

5 2
možnosti
Foto

To snad ani nemá smysl komentovat. Polovzdělanec, který nic neví o II. světové válce.

0 2
možnosti
VS

Milerád si nechám své vzdělání ucelit. Předpokládám ale, že místo sdělení vašeho úhlu pohledu bude odpověď (pokud vůbec) něco ve smyslu "na to nemám čas", nebo "to je zbytečné". Nebo že byste chtěl překvapit?

3 0
možnosti
VR

Bez takových velitelů typu Montgomery, nebo Žukov (a pár dalších), by válka skončila možná

až v R. 1948 a Praha dopadla, jako Varšava.

5 0
možnosti

A kdyby tam nebyl Koněv ale někdo schopnější, možná by válka neskončila v květnu ale možná už v dubnu.

5 1
možnosti
AC

Starostovi Řeporyj se podařil husarský kousek. Dostal se do státním aparátem kontrolovaného média, kde jim v živém přenosu řekl na plnou hubu, jaký je ten jejich režim a jak si po svém vykládají dějiny. A i když to mohlo vypadat trochu afektovaně, jejich reakce byla úplně přesná a v celé své nahotě! Perfektně to pak okomentoval ten Rus v opozici. Brilantně.

I já si myslím, že Novotnému nešlo o žádnou slávu, dělá to z přesvědčení. Socha Vlasovců měla vyprovokovat reakci Ruska, protože se to dalo očekávat, Ruská strana se prostě musela vyjádřit veřejně, aby své občany přesvědčila, že oni, Rusové, si to přeci nenechaájí líbit. Politické body Novotnému? To si může myslet jen hlupák. Více než polovina voličů volí strany jako ANO, ČSSD a KSČM. Jejich hlasy mu to zrovna nepřihraje.

A jestli pomáhali Vlasovci i Koněv, tak proč by nemohli mít sochu oba? V tomto konfliktu to byly pro ČSR pozitivní postavy nehledě na minulost či následnou budoucnost. Zlatá je ale právě ta reakce Ruska. Skočilo Novotnému na špek. A jak se tady proruští separatisté odkopali, to je úplně obdivuhodné ;-D;-D;-D

Takže se Novotnému podařilo mimoděk dokonce ukázat na vlastní pátou kolonu ;-D;-D;-D

2 4
možnosti

Tohle je krutá naivitia. Přesvědčení Novotného je, že účel světí prostředky a účelem je zviditelnění se a další politická kariéra, ne nějaká socha, která do té doby zajímala jen psy.

2 0
možnosti
VR

My Češi ztrácíme svou historickou paměť. Neměly by se bourat žádné pomníky. Jsou připomínkou na něco, nebo někoho. Jedno jestli to je Radecký, Koněv.... Případně na blbce a prdrellezy, kteří takové pomníky stavěli a kterých bychom se měli vyvarovat. Ať postaví klidně pomník Vlasovcům, ale, ať tam zůstane navěky. Za 200 let budou pomník uctívat, nebo vzpomínat na nejblbějšího starostu v historii obce. Naši předci také bourali Mariánský sloup

5 1
možnosti
Foto

Zejména toho Stalinova je děsná škoda. Takového materiálu! Ten jediný se nevešel do skanzenu komunismu, kde jsou všichni ti Stalinové, Gottwaldi a pod. umístěni. Nebojte, ono se nezapomíná, ale musíte trochu dbát na estetiku. Psí exkrementy také uklízíme, ačkoliv kdybychom je tam nechali, jejich historická paměť by nám stále připomínala nedisciplinovanost psích páníčků. ;-D

3 2
možnosti
Foto

J17a52n 39S85v80a26t89e79k

6. 4. 2020 8:20

Mám pocit, že pokud by byla socha maršála Koněva odhalena někdy poměrně těsně po II. světové válce, asi by kolem ní nebyl takový humbuk.

Iniciátorům odstranění sochy však asi nejvíc vadilo, že byla odhalena až v době normalizace jako jakási úlitba okupantům (po srpnu 1968 bylo všem jasné, že Sověti nejsou jen osvoboditelé a přátelé, ale i uchvatitelé, kteří tam, kam vkročí, podrážkou řádně zavrtí).

A srovnání s ROA a sochou pro ně? Nepochybně přispěli tito ruští vojáci k osvobození Prahy stejně jako Rudá armáda přispěla nezpochybnitelně k osvobození většiny území Československa. Památník na území Prahy tedy běžní vojáci ROA mohou mít (a nemusí tam být zobrazen Vlasov), stejně jako je na mnoha místech Česka možno najít památníky na osvoboditele z Rudé armády (a Koněv tam rovněž není a nemusí být zobrazen).

Porovnávat si vzájemně po letech pindíky není znakem vyspělého občana a skutečného vlastence....

7 0
možnosti
Foto

Mně moje babička říkala o konci války dost šokující věci. Byl jsem příliš lehkomyslný a mladý, abych si je pamatoval do detailu. Tehdejší nálada byla úplně jiná a babička by všem za odstranění Koněva asi vynadala. Socha měla zůstat, kde byla a měl k ní být doplněn vysvětlující text. Koněva nehájím, má na rukou krev, ale byl symbolem doby a nějaké určité tehdejší nálady. Stavět pomník vlasovcům, je velmi divný nápad, hlavně s argumentem, že jinak by je Stalin postřílel. Ano, je to pravda. Koněvova účast ne potlačení povstání v Maďarsku je nezpochybnitelná a dá se říct neomluvitelná, ale on byl voják, takže, kdyby odmítl, tak ho zastřelili. Historie nikdy není černá ani bílá. Kdo má právo dnes soudit tehdejší poměry. Na jednu stranu je tu pakt Ribetrop-Molotov, pak je tu taky Mnichov. Kdyby nebylo Hitlera, žádná válka nebyla. Třeba by byla nějaká jiná, ale to se těžko soudí. Řada lidí si tenkrát myslela, že západ bude okamžitě ve válce pokračovat, proti Stalinovi. K překvapení mnoha se tak nestalo, všichni měli války dost. Zachytávám snahy přepsat historii do jedné barvy a reintepretovat úlohu Německa ve válce zčásti Německem samotným. Od náctiletého "historika" jsem zachytil názor, že Hitler bojoval vlastně proti bolševizmu. Což považuji za skandál, německé zločiny, stejně jako ruské, nesmí být zapomenuty. Rohodnutí, že spadneme Rusku, bylo učiněno předem.Tzv, západ s tím souhlasil. A psychopat z Řeporyj, patří do klece a do blázince. V politice nemá co dělat. Není historik, nemá právo posuzovat historii, nikdo mu ho nedal. Pan Novotný je smutným obrazem stavu naší politiky

4 1
možnosti
VR

Napoleon byla stejná svině jako Hitler. Chtěl ovládnout celou Evropu. Dnes má pomníky ve Francii. Jak to tak vypadá vnuci mých vnuků se dožijí Hitlerovy sochy v Berlíně

5 1
možnosti
BD

Já mám asi názor trochu odlišný. A ten je - sochy by se ničit neměli! Každá doba, ať si postaví co chce\musí, ale nastávající generace, by měly mít právo vidět i třeba tu "zrůdu"... a učit děti, že ta doba byla jaksi šílená... Jaký je rozdíl mezi likvidací antických soch "křesťany" a tímto? Ale třeba jsem pomýlený ;)

3 1
možnosti
MS

Socha se neznici. Máte špatné informace. Bude sloužit přesně tak, jak popisujete.

3 2
možnosti
LS

Koněv nebyl žádný svatoušek, ale když tak zabruslím do historie té doby tak kdo byl svatý z těch kteří dokázali porazit Hitlera? Nikdo. Od Stalina po Churchilla a De Gaulla. Ale srovnávat Vlasovce kteří velice těsně spolupracovali s komandy Einsatzgruppen na likvidaci židů a Poláků s maršálem Sovětského svazu je myslím hodně za hranou. Glorifikovat Vlasovce kteří na konci války chtěli po třetí převléci uniformu je hnus asi stejný jaké oslavovat jednotky SS. Třeba ale na to časem také dojde až bude na radnici další podivín a postavíme pomník pro SS za to, že tak krásně stříleli a plynovali české vlastence...

5 4
možnosti
SN

:-)......Ladislave........R^R^R^!! To bohužel mnozí neví a vymývání mozků funguje.....v současné době neuvěřitelně rychle a důsledně! !!

4 3
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4686x
Svobodu milující motorkář, ajťák, manžel, otec a věčný rebel... Je sice fakt, že svobody se nenajíš, ale budou ti chutnat ústřice v zamřížované cele?

Seznam rubrik