Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak je to s těmi "právy homosexuálů", je právo na manželství automatické?

Nejprve je třeba odpovědět si na několik otázek. Chceme mít stát? Co jsou to pozitivní a negativní práva? Je nemorální hlasovat (a třeba zamítnout) něčí pozitivní právo? Je tady na stole skutečně "manželství pro všechny"? Let go!

Často se v souvislosti s touto problematikou setkávám s názory, že "je nemorální hlasovat o něčím právu na manželství", případně, že "toto právo je automaticky (empiricky) dáno a parlament by ho měl jenom verifikovat

 

Je to skutečně takto jednoduché? Pojďme si to blíže rozebrat...

 

Na začátku se sami sebe zeptejme, zda tady chceme mít stát ve smyslu, v jakém jej chápeme (já na tom netrvám, ale kdo jsem já, že...)? 

Pokud je odpověď Ano, pak je zcela logické, že se v tom státě musí určit pravidla, priority, povinnosti a rovněž práva.

Pak je třeba si uvědomit, že práva nemáme jedna, univerzální, ale že se v zásadě dělí do dvou skupin. Na pozitivně a negativně vymezená práva. Přičemž se to dá chápat i tak že máme třeba nějaké konkrétní právo (právo na život) a to se dá legislativně uchopit buď:
Negatinvě - "nikdo nemá právo nikomu brát bezdůvodně život" (bezdůvodně protože např. nutná obrana / krajní nouze) 

 nebo

Pozitivně - "společnost musí každému zajistit, aby přežil"

Celá definice a pěkný, podrobný rozbor můžete najít například zde

Asi všem nám připadá logické, že stát nám nezajišťuje spoustu pozitivních práv a spoustu práv ani nezajišťuje všem bez rozdílu věku, pohlaví, zdravotního stavu apod. Muž například nemůže chodit do ženských šaten, domáhat se vstupu do sauny, kdy je vymezena jen pro ženy (i když do budoucna, kdo ví, třeba bude stačit jen jedno prohlášení... :-D  ). 17 letý kluk se zase nemůže dmáhat práva pít alkohol, nebo si zajít na striptýz. No a kupříkladu jedna aktuální věc, zjevně nemocný člověk nemá právo se dožadovat návštěvy příbuzného v nemocnici, nebo domově důchodců...
Ne, univerzální práva pro každého tady prostě nemáme a v podstatě je ani nechceme...
Na druhou stranu nám, bohužel i spoustu negativních práv upírá. Nemám právo svobodně nakládat se svým tělem, aniž bych tím komukoli ubližoval - jsem nucen nosit helmu, bezpečnostní pás jako řidič, nemohu si legálně zapálit jointa (mimochodem ani po jednom nijak zvlášť netoužím, i když přeparkovat motorku z předbaráku do garáže, dělám běžně bez helmy
 

No teď co s tím? 
Z hlediska státu a práva jsme si ukázali, že je to naprosto jasné. Stát nám jak zakazuje některá negativní práva, tak nám přiznává mnoho pozitivních a v mnoha ohledech to mnohým z nás (včetně zástupců a hlasitých podporovatelů stejnopohlavních sňatků) nepřipadá nijak zvláštní (mně teda v těch negativních ano, ale o tom níže).

Jak je to tedy s tím "manželstvím"...?

Možnost mít se rádi, žít spolu, uzavírat spolu libovolné smlouvy (darovací, o sdílení informací apod.) jsou ryze negativní práva a ty mají homosexuálové už dnes. Mají rovněž přiznaný status "registrovaného partnerství", což je do jisté míry právo pozitivní, protože jim ho garantuje stát (viz definice z odkazu).
No a požadavek na manželství je pochopitelně pozitivním právem bez jakékoli diskuze (stát dá razítko, garantuje status, zajišťuje vymáhání práv z toho plynoucích).

Je tedy nemorální, když se stát rozhodne nepřiznat nějaké skupině nějaká pozitivní práva, když nahoře jsme si ukázali, že v jiných případech to dělá zcela běžně a téměř nikomu to nepřijde zvláštní, nemorální, nebo odporné? Je nemorální samotné hlasování o těchto právech a uvažování o tom, že se neschválí? 
No pokud něco musí stát garantovat, je zcela logické, že si určuje co to bude a koho se to bude týkat. A jak jinak to má stát (což jsme my všichni) udělat jinak, než demokratickým konsenzem?

Pokud tedy možno u nějakých práv argumentovat tím, že jsou "empiricky automatická", pak pouze u těch negativních a pak bych tedy skutečně očekával, že LGBT komunita (zejména ta hlasitá a takto "argumentující") bude zastávat striktně libertariánské, až minarchistické postoje, což se ale, světe div se, moc neděje, jak víme...
Koneckonců to můžeme lehce dokázat i na jejich přístupu k této věci, kdy stěžejním heslem zastánců je "Jsem fér, volím manželství pro všechny!"

Skutečně "pro všechny"? Bude se moci sezdat 5 lidí, jímž to v jejich sexuální chobotnici perfektně klape? Zruší, nebo se posune minimální věk pro vstup do manželství? Proč jen manželství unipohlavní a ne i unidruhová (jsem skoro přesvědčen, že by se našla dívka, která by se klidně sezdala se svým Německým ovčákem)? 

Ne, vážně si z toho nedělám legraci, jen se snažím, posunutím do absurdna nechat vyniknout fakt, že "pro všechny" to opravdu není... Vy nechcete ty hranice zbourat, vy je chcete pouze pošoupnout o nějaký kus a tam je zastavit a někteří z vás to považují za naprostou automatiku nehodnou hlasování, natož diskuze... Takto to ale přece v demokracii nechodí. 

 

A jak to vidím já?

Pokud už musíme mít stát, centrický systém moci a práva, tak za mě je nemorální hlasování pouze o negativních právech. Čili kdyby někdo homosexuálům zakazoval se mít rádi, žít spolu, uzavírat spolu smlouvy, kriminalizoval je apod. O pozitivních, notabene státem garantovaných, potvrzených a vymáhaných právech nezbývá, než se demokraticky dohodnout buď přímo, nebo zastupitelsky.
Mně osobně nevadilo ani registrované partnerství, ani mi nevadí přidání dalších práv buď do tohoto institutu, nebo do institutu jinak pojmenovaného.

Vadí mi tedy něco? Ano, dvě věci...

Jak někteří víte, jsem dost logický člověk a tak mi vadí nazývat věci jinak, než jak se skutečně jmenují... Jak mi vadí název a protimluv, "sociální spravedlnost", jak nenazývám černou kouli bílou krychlí, protože by se černá koule mohla urazit, tak mi vzhledem k podstatě slova "manželství" prostě nejde přes hubu tak nazývat stejnopohlavní svazek (i kdybychom se sociálně ucítili, tak muž se prostě jiným mužem neožení). Toto je ale ta věc, která mi vadí méně.

Co mi vadí daleko víc je, že se zcela očividně nejedná o to, co se na první pohled deklaruje - "více práv homosexuálním párům, protože se časem zjistilo, že registrované partnerství má nedostatky", ale jedná se pouze o jednu parciální část celé agendy, kterou bychom mohli shrnout pod pojem "progresivní liberalismus" (a jelikož mi tam ten liberalismus opět z logických věcí hapruje, používám pojem "progresivní levice"). Je naprosto nepřehlédnutelné, že ti samí protagonisté, kteří jsou nehlasitější v této agendě, se stejně tak angažují v ekoaktivismu, v genderových konstruktech, v migrační politice a ve spoustě dalších věcí (a z mého pohledu nutno dodat, že ve všech stejně nelogicky a ultimativně, jako v otázce této). 
Že mnohým "ochráncům práv homosexuálů" nejde zdaleka ani tak o ta práva, jako o komplexní souboj "my, nebo oni" lze ilustrovat právě na urputné snaze trvat na názvu "manželství". Tito lidé deklarují, že vše ostatní je urážející, dehonestující, ponižující a co já vím, co ještě... Jinými slovy, "my chceme buď všechno, nebo nic!" 
Tento ultimativní postoj nejhlasitějších, často samozvaných zástupců této komunity mě mrzí o to víc, že znám nejednoho gaye a lesbičku, kteří mi při debatě často řekli, že jim jde hlavně o to, aby po sobě mohli dědit, dozvědět se zdravotní stav partnera a jiné, utilitární věci a jak se to bude jmenovat je jim víceméně jedno... Nesoudí ostatní, zda jim vadí, že by se to jmenovalo "manželství" kvůli lingvistické nesmyslnosti, nebo například z tradicionalismu, případně z důvodu víry... 
A dejme si ruku na srdce, byl by k tomu u konzervativní části společnosti takový odpor a nebylo by to už koneckonců dávno schváleno, pokud by požadavek zněl:
"Vážení spoluobčané, registrované partnerství časem a revizí ukázalo svá slabá místa a my bychom od vás žádali konsenzus na přidání těchto a těchto práv. No a pokud byste nám pomohli vymyslet přiléhavější a důstojnější název pro náš svazek, budeme za to rádi"
než když slýcháme a čteme:
"Chceme manželství pro všechny! Teda, pro nás! Proč? Protože je jednadvacáté století a kdo je proti, tak je homofob, zpátečník a nácek!"? (to je takový výcuc toho, co se člověk nejen o sobě dočte)
Takže vážení homosexuálové, co nejste "profesionály". Co takhle ukázat, že Vaše komunita skutečně nejsou jen zpovykaní a hysteričtí uječenci, ale že většina Vás jsou lidé naprosto napohodu, schopní dialogu a kompromisu? Vstupte do veřejného prostoru a já osobně jsem bytostně přesvědčen, že práva, která ke svým spokojeným životům pochopitelně potřebujete budou schválena dříve, než bude do parlamentu opět zvolen Matěj Stropnický (blbý příklad, řekl bych, že mnohem, mnohem dříve...)

 

Toš tak na světě...

Autor: Václav Szőcs | středa 19.8.2020 23:25 | karma článku: 29,26 | přečteno: 954x
  • Další články autora

Václav Szőcs

Násilný převrat v Německu vs. česká mediální scéna.

Aneb "Když tam nemáš Hitlera a nácky, tak si je tam prostě přidej! Ergo pravicový Otto von Bismarck a levicoví čeští novináři...

10.12.2022 v 10:33 | Karma: 17,73 | Přečteno: 304x | Diskuse| Politika

Václav Szőcs

Očkování - Tvoje svoboda končí tam, kde začíná moje!

Tohle je v poslední době asi nejčastější věta spojená s "dobrovolným" očkováním a vydávána za argument, proč by tak úplně dobrovolné být nemělo... A já se ptám. "Končí skutečně vlastnictví mého těla tam, kde začíná tvůj strach?"

23.5.2021 v 15:21 | Karma: 35,06 | Přečteno: 1232x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Čipy ve vakcínách? Zbytečné, čipovaní už dávno jsme...

Jedna skupina lidí se bojí, že pomocí vakcinace dostanou čip, s jehož pomocí budou sledovány a řízeny jejich životy. Druhá, násobně početnější skupina se jim oprávněně vysmívá. Ani jedna si neuvědomuje, že se tak už dávno stalo!

18.4.2021 v 17:38 | Karma: 27,86 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Na udavače se nezlobte... To vy tu chcete systém, kde mají pré!

"Cože? Já že tady chci udavače? Ten kluk se snad zbláznil!" Jako bych to slyšel... Čekáte snad, že jednoho dne bude společnost natolik morální, že se v ní tyto vši nebudou vyskytovat? Co jim takhle nedávat k udávání příležitost?

15.2.2021 v 8:03 | Karma: 22,90 | Přečteno: 543x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Zneužívání Davidovy hvězdy! Opravdu?

V poslední době, respektive od demonstrace pořádané pár divnými lidmi, se nám tu rozmohl takový nešvar... Média, nebo "elity" nalepí terč a ta lepší část společnosti se cítí jako morální armáda. Pojďme si to rozměnit na drobné...

3.2.2021 v 20:03 | Karma: 25,52 | Přečteno: 739x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Jardo Flégre! Co Hippokratés? Ten nerozlišoval V.I.P. a běžné mrtvé...

Toto nám vzkazují média, politici a mnoho odborníků: "Vy chcete zpět své životy, kapitalisti nenažraní? Že vám není hanba, tady umírají lidé a vy myslíte na své příjmy." Aneb když má covid větší píár, než rakovina...

18.12.2020 v 10:13 | Karma: 43,56 | Přečteno: 8119x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Chcete šířit strach, ale smrtnost vám vychází nízká? Nevadí, Seznam zprávy si poradí...

Taky si někdy přejete, aby něco nějak bylo, ale ono to prostě matematicky nevychází? Server Seznam zprávy přišel s neortodoxní technikou jak na to... Když je něco moc malé, změň metru měřítko a prodáš to líp!

11.12.2020 v 20:47 | Karma: 37,55 | Přečteno: 1847x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Petice "Stop cenzuře" - polemika s Danem Vávrou - Díl 1.

Opravdovou cenzuru chce málokdo, nicméně i takoví se mezi námi najdou. Jedná se však skutečně o cenzuru v případě Facebooku, Youtube a podobných platforem? Chtějí jejich majitelé "měnit svět", nebo jen "dělají business"?

4.10.2020 v 14:41 | Karma: 15,37 | Přečteno: 545x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Taiwan, aneb kam se nám, vážení vlastenci, vytratilo "právo na sebeurčení"?

Tak se nám předseda senátu vrátil z Taiwanu. Jedna polovina národa je u vytržení, ta druhá se snaží, aby jim žaludeční šťávy nevyrazily nosní přepážku... Osobně se neidentifikuji ani s jednou z nich. Jedna věc mi ale hlavou vrtá.

6.9.2020 v 13:03 | Karma: 27,38 | Přečteno: 999x | Diskuse| Politika

Václav Szőcs

Protesty v Berlíně - je skutečně potřeba tak okatě lhát?

Rozumím frustraci ze směřování EU. Rozumím úzkostlivé snaze vyvolat nějaké změny. Dokonce i chápu obavy konzervativců o stav světa, jak ho známe. Čemu ale nerozumím, je patologická potřeba otevřeně a místy až směšně lhát...

31.8.2020 v 15:33 | Karma: 39,75 | Přečteno: 9657x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Vymlácený entry, aneb jak jsem konečně pochopil, že "za komunistů bylo líp!"

Říkáte si "co to ten kluk mele?" Nic zásadního, jen že i já jsem, díky jedné písničce, ve svých sedmatřiceti letech sám na sobě poznal, jak funguje syndrom zelenější trávy...

22.8.2020 v 9:03 | Karma: 30,85 | Přečteno: 2028x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

A máme na stole opět obligátní progresivní daň. Prý "spravedlivou"...

Pokud se shodneme na tom, že termín "sociální spravedlnost" byl vymyšlen proto, že formulace "apel na nejnižší lidské pudy" není zrovna nejlepším politickým artiklem, pak ano. Do skutečné spravedlnosti má ale daleko! Chcete důkaz?

7.8.2020 v 20:33 | Karma: 47,12 | Přečteno: 12984x | Diskuse| Ekonomika

Václav Szőcs

Jak vyrobit účinný domácí repelent proti klíšťatům? Snadno...

Řešili jsme s manželkou, jak nás nejlépe ochránit při výletech do přírody a s ohledem na našeho malého synka jsme do průmyslových repelentů jít nechtěli. Tatínek začal zjišťovat, googlit, nakupovat a vařit. Výsledek? Překvapil!

5.6.2020 v 21:48 | Karma: 32,28 | Přečteno: 2379x | Diskuse| Občanské aktivity

Václav Szőcs

Z čeho měla Antifa v Idaho strach? Ze zákona dbalých, ozbrojených občanů!

Snad asi každý zaznamenal, co se děje ve větších (i menších) městech USA. Mimo vyjádření solidarity se zabitým George Floydem také rozbíjení, rabování, zapalování a napadání slušných občanů USA. Proč tomu bylo v Idaho jinak?

4.6.2020 v 15:30 | Karma: 47,39 | Přečteno: 12178x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Test Kalouskem...

Zkuste ho někdy. V čem spočívá? Všimli jste si, že čím dál více lidí místo složitého utváření názoru zaujímá postoje? Že zpravidla o věci samotné ani moc neví, ale má jasný, zcela ucelený a vyhranění postoj? Mirek Vám to ukáže...

30.5.2020 v 8:33 | Karma: 28,84 | Přečteno: 1444x | Diskuse| Politika

Václav Szőcs

Animal Rebellion - když "rebelují" děti a dospělý zvýší hlas...

Aneb pojednání o tom, když progresivní, levicová mládež nazve vandalismus na soukromém majetku "občanskou neposlušností, na kterou má právo". Ale přichycení při činu a facku přes celou hubu považuje za "projev brutálního násilí".

29.5.2020 v 19:28 | Karma: 45,32 | Přečteno: 6125x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Díky Bohu za propagandu!

Říkáte si, "ježkovo voči, co to ten blázen mele?" Nebojte, taky z toho neskáču radostí do stropu, nemetám trojitá salta a nevystřihnu kozáčka. Prostě jsem jenom rád, že se tady válčí hybridně a ne konvenčně...

24.5.2020 v 8:30 | Karma: 32,87 | Přečteno: 5686x | Diskuse| Politika

Václav Szőcs

Je Extinction Rebellion podnikatelský projekt? Zdá se že ano...

Pojďme se podívat, kdo a jaké zájmy stojí za rádoby bohulibými, ekologickými projekty a hnutími v ČR. Je to skutečně tak spontánní a masový jev, jak se snaží vypadat? Určitě NE!

17.5.2020 v 15:56 | Karma: 40,88 | Přečteno: 5886x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Nad zákony se nepřemýšlí, ty se dodržují! A já se ptám, i ty norimberské?

Podle některých lidí se zřejmě nad zákony nemá přemýšlet a při jejich vymáhání logika nemá místo... Zkrátka předklon, pukrle, roušku a hlavně NEMYSLET

29.4.2020 v 20:49 | Karma: 25,77 | Přečteno: 816x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Ty nosíš zbraň, proč? Odpověď: Ano, protože policajt se mi do pouzdra nevejde!

Tuto otázku jsem už párkrát dostal. Další zněla "A proč i když jdeš u nás v dědině na poštu?" Odpověď pro mě byla jasná a jednoduchá. "Mám to jako: klíče, mobil, peněženka, (+ já) bouchačka". Prostě automatika. A proč? Vysvětlím!

24.4.2020 v 8:08 | Karma: 39,24 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4686x
Svobodu milující motorkář, ajťák, manžel, otec a věčný rebel... Je sice fakt, že svobody se nenajíš, ale budou ti chutnat ústřice v zamřížované cele?

Seznam rubrik