Je Extinction Rebellion podnikatelský projekt? Zdá se že ano...

17. 05. 2020 15:56:49
Pojďme se podívat, kdo a jaké zájmy stojí za rádoby bohulibými, ekologickými projekty a hnutími v ČR. Je to skutečně tak spontánní a masový jev, jak se snaží vypadat? Určitě NE!

Začněme tedy "drobnými" a tím, jak u nás funguje aktivistická scéna (pak dojde i na ty milióny)...

Začalo to tím, že jsem si všiml, kolik se poslední dobou ve virtuálním prostoru vyrojilo "spontánních" iniciativ za "udržitelnou budoucnost", "soucitný způsob života" (pod kterým si můžeme představit jen jedno - striktní veganství) a jak mají nejen podobný obsah a odkazují se jedna na druhou, ale jak mají také téměř totožný přístup ke kritice = zneviditelnit kritické (byť slušné) komentáře a udržovat svou socialní bublinu čistou (jeden až čeká, kdy se začnou po vzoru Svědků Jehovových oslovovat "bratři a sestry v Pravdě").

Zaujal mě tedy občanský spolek "Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku". Na první pohled vypadá jako iniciativa nějakých mladých, neznámých nadšenců, notabene, když na celých stránkách není zmíněno jediné jméno a v kontaktu naleznete hlavně číslo účtu (samozřejmě ne transparentního) pro "příspěvky na dobrou věc"
Člověk by mohl malinko zastříhat ušima v momentě, kdy toto číslo účtu střelí do strýčka googleho a vyskočí na něj dalších X stránek s různými projekty a iniciativami.

Co mají společného? Jednu osobu a tou je Nikola Hurychová. Tato činorodá aktivistka má na sebe registrováno 24 doménových jmen různých podobných iniciativ a aktivit, které však vypadají autonomně, s její osobou ji na první pohled nijak nespojují a v kontaktech najdete, jak jinak, stejné číslo účtu o kterém jsem se již zmiňoval...

Každá z těchto iniciativ má pochopitelně svou stránku na facebooku a co je komičtější, tak v příspěvcích těchto stránek se nezřídka odkazuje jedna na druhou...

Tak si říkám, proč, když chce člověk něco propagovat, nevytvoří jeden projekt, dva, tři, pod ty se transparentně nepodepíše a nevěnuje se jim? Možná proto, že je lepší vzbudit dojem "probuzené společnosti", která, chápajíce do jaké katastrofy se to řítíme, zakládá jednu iniciativu za druhou a nabádá společnost k "probuzení" a obrácení na víru pravou. Tu a tam pochopitelně za příspěvek, nebo získaný grant:

Ale čert to zeber, každý se nějak živíme... Pojďme tedy k těm masovějším, "spontánním" akcím, které k nám nemohly neproniknout... Vzpomínáte na "stávky za klima" známe jako "Fridays for Future"? Kdo myslíte, že spravuje stránky této odnože u nás a má zaregistrovanou doménu fridaysforfuture.cz? Ano, samozřejmě, naše Nikol Hurychová, (ne)profesionální aktivistka... A myslíte, že se to na stránkách dočtete? Inu posuďte sami...

No, ale nechejme už slečnu Nikol na pokoji. V době, kdy se ve velkém "marketinguje" politika, co by si někdo někdo "zmarketingovat" aktivismus. Koneckonců to vypadá, že slečna Nikol tomu sama i skutečně věří, papá jenom samé "soucitné" potraviny a budoucnost vidí veskrze zeleně...

Jsou tady ale jiní šíbři...

Pojďme se tedy podívat na ono již zmiňované hnutí Extinction Rebellion. Kdo si zaregistroval tuto doménu v ČR? Zdánlivě neškodně právnická osoba Extinction Rebellion Czech Republic - Rebelie proti vyhynutí, z.s.

Zajímavější však už je, kdo za touto právnickou osobou stojí...

Kdo je Arne Springorum? Zjistíme podle adresy...

Na této adrese má trvalé bydliště a je majitelem pozemku manželský pár Arne Kai Springorum a Olga Springorumová. Paní Springorumová je podle všeho učitelka někde v Praze Dejvicích a není na ní nic zajímavého. Naopak osoba pana Arneho už je poněkud zajímavější...

Hydrogeolog původem z Německa, který poněkud přilnul nejen k ekologii, ale také k byznysu kolem ní. Dle výpisu z obchodního rejstříku je tento pán nejen předsedou "Rebelie proti vyhynutí", ale také byl zakladatelem, jednatelem, společníkem a následně pak "ničím" ve firmě HE Consulting s.r.o., na kterou se podíváme...
Tuto firmu zabývající se poradenstvím v oblasti úspory energií založil p. Arne v r. 2013 jako jediný majitel i jednatel. Načež firma v rejstříku listin vykazovala v rozvahách účetních uzávěrek průměrná aktiva okolo 2 milionů korun ročně (což nám mnoho neřekne). Z výkazů zisků a ztrát, které má ale uvedeny pouze za roky 2013 - 2016 lze ale tušit, že firma svůj obrat rok od roku zvyšovala až na nějakých 9,5 milionů korun ke konci roku 2016.

Rok 2019 byl však přelomový co do účetní rozvahy a aktiv firmy, která se oproti minulému roku zvedla o 25% a rokům předchozím se dokonce více než zdvojnásobila (dost by mě tedy zajímal onen "výkaz zisků", který ale firma od r. 2016 do registru nedodala...).
No a v tomto roce se stala ještě jedna zajímavá událost. A to sice, že v nejúspěšnějším roce firmy HE Consulting s.r.o. se p. Arne Springorum rozhodl svůj jediný a 100% podíl ve firmě přepsat na 3 další osoby. Alfreda Krause, Martina Zwardoně a Kryštofa Hánu.
Za jakých podmínek a proč tak učinil se můžeme jenom dohadovat, když dále zůstává hlavním "program directorem", dle údajů samotné firmy. Nicméně další práce s veřejně dostupnými zdroji může ledacos naznačit.

Napřed se podívejme, koho že to pan Springorum jmenoval jednatelem celé společnosti. Pan Alfred Kraus to přes různé posty v Penzijním fondu České spořitelny dotáhl až na člena představenstva, načež koučoval zaměstnance finanční skupiny České spořitelny. Jistě, kdo jiný je erudován v energetických úsporách, než právě finanční štika ve velkokapitálu... A komu taky jinému by chtěl předat "své dítě" enviromentální aktivista, zakládající u nás odnož hnutí, jenž se vyznačuje, mimo jiné, naprostým odporem k současnému kapitalistickému systému a netají se touhou jej zcela zbořit?
Ale tak co, řeknete si, třeba to kluci myslí upřímně, žádná levá v tom není a už vůbec ne žádná malá domů, že ano... Vždyť je tady ještě pan Martin Zwardoň, kterému se zajisté nedá upřít erudovanost v oblasti energetického managementu. Sice nebyl jmenován jednatelem, ale v čem je tedy problém?
No za mě možná v tom, že pan Zwardoň byl jmenován do "expertního týmu pro energetiku a klimatickou změnu" Svazu průmyslu a dopravy České republiky, který je mimo jiné lobbistickou skupinou v Parlamentu ČR a členem tripartity.

To už pak i člověk pochopí, že chlapci nechtějí pracovat pro kdejaké příštipkáře:


Ale tak řeneme si "OK, kluk aktivistická to chtěl posunout dál, tak firmu přepsal na jednoho finančního dravce, druhého frajera, co má kontakty v tripartitě a třetího člověka, co je tam do počtu. Co je na tom divného? Už toho asi měl plné zuby..."

Ale tak abychom měli hlavu ještě víc v pejru, podívejme se co se stalo hned necelé 3 měsíce po tom, co pánové převzali podíly na firmě od pana Springoruma. Opět je o tom záznam ve veřejném rejstříku listin.

Všichni tři pánové, Kraus, Zwardoň i Hána postoupili svou účast na valných hromadách společnosti, jakožto i hlasování o jejich podílech a výkonu práv na advokáta Mgr. Jana Najmana a ten následně všechny tři podíly, formou substituční plné moci, převedl na koncipientku Lucii Skopalovou.

A co je to vlastně "Valná hromada" společnosti s ručením omezeným? Nic důležitého..... Prosím pěkně:

Sečteno podtrženo, mně se nezdá jako úplně blbý business plán rozpoutat debatu o "klimatické krizi, až apokalypse" a prostřednictvím fanatiků z Extinction Rebellion volat po "revoluci", když mám se "společníky(???)" firmu s milionovými obraty, která radí výhradně koncernům, jak této "hrozící apokalypse" zabránit a potažmo se vlastně vyhnout nezbytnému. Protože pokud rychle něco neuděláme, přijdou společenské nepokoje (jak vyhrožuje pán v odkazu) a kolaps systému... No který koncern by tomu "za těch pár drobných" odolal, no řekněte?

Takže, co tím vším chtěl básník říct? Že on někdy možná ten aktivismus není tak úplně tím, čím se zdá být. A to sice "nevinnou, spontánní snahou citlivých, mladých (mnohdy školou povinných), krásných lidiček, kteří by jen a pouze rádi nezištně zlepšili naše společné místo k životu, mnohdy i za cenu odporu nás ostatních..."
Že někdy je ten promyšlený marketing, business, ve kterém se točí miliony velice úzce propojen se zdánlivou snahou právě tento business a systém položit na lopatky, zmuchlat a zahodit. Někdy si mohou docela dobře rozumět a sloužit jeden druhému...

A to je jen tady ten náš malý, bezvýznamný rybníček a střípky toho, co se podařilo z veřejných zdrojů dohledat takovému čučkařovi, jako jsem já... Co teprve, kdyby se na to podívaly se svými kontakty a možnostmi opravdové investigativní špičky nejen naší, ale i světové žurnalistiky...

Toš tak na světě....

Autor: Václav Szőcs | neděle 17.5.2020 15:56 | karma článku: 40.86 | přečteno: 5885x

Další články blogera

Václav Szőcs

Násilný převrat v Německu vs. česká mediální scéna.

Aneb "Když tam nemáš Hitlera a nácky, tak si je tam prostě přidej! Ergo pravicový Otto von Bismarck a levicoví čeští novináři...

10.12.2022 v 10:33 | Karma článku: 17.51 | Přečteno: 304 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 77 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 11.42 | Přečteno: 153 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 300 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse
Počet článků 28 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4686

Svobodu milující motorkář, ajťák, manžel, otec a věčný rebel... Je sice fakt, že svobody se nenajíš, ale budou ti chutnat ústřice v zamřížované cele?

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...