"Tak nám odvezli Koněva" aneb dvojí metr českých (pseudo)vlastenců...

4. 04. 2020 20:57:46
Už se ani neobtěžujeme si utvářet názory, ale zastáváme pouze postoje, k nimž si přizpůsobíme okolní realitu. Vyzobneme si z ní jen to, co se nám hodí, zbytek zmuchláme a zahodíme. A to se zdaleka netýká jen "vlastenců"...!

Sledoval jsem při o pomník maršála Koněva od začátku. Sledoval jsem ji tak, jak vznikla a říkal jsem si proč?
Říkal jsem si taky, že toho vím dost, abych si na to utvořil vlastní názor, ale zase málo na to, abych si ten názor dokázal obhájit.. Inu začal jsem číst. No a do toho přišel návrh "inteligentního zmetka" Pavla Novotného na postavení pomníku Vlasovcům v Řeporyjích a ten mi do toho totálně hodil vidle...

Říkáte si "proboha proč ho taková věc, o které mám já zcela jasno dokázala tak zviklat?" Pak patrně patříte do jedné ze skupin o kterých chci psát. Do jedné ze skupin lidí, které bych, mít k tomu mandát, poslal na pole ve Slavkově u Brna a zopakovali by si "Bitvu tří císařů" pouze s tím rozdílem, že by ty tábory byly dva...

První proč, na které jsem si snažil odpovědět bylo, proč himl někdo po třiceti letech řeší normalizační sochu, némlich zrovna teď? Došlo jim, že tento vztyčený prostředníček lidem geopoliticky orientovaným směrem k východu ve stylu "because we can right now" jim ve skutečnosti nabíjí zásobníky relevantním střelivem? Co chcete odpovědět na argument "proč právě teď?" Co se za 30 let změnilo, kromě složení zastupitelstva, přes které to bylo aktuálně průchozí? Jako že "je to vůle voličů"? Až mi tento bod ukážete ve volebním programu, prosím... Případně se můžete mi pokusit vysvětlit, proč bylo zamítnuto vyhlášení referenda v této věci.

No a pak přišly ty "vidle". Vidle v podobě návrhu řeporyjského starosty Pavla Novotného, kterého mám rád asi jako televizi v ložnici, osinu v (_!_), nebo všech 30 případů (pořadů) Jaromíra Soukupa...
Co se mu ale musí nechat, že ten výběr, zrovna Vlasovců, byl naprosto geniální. Možná nechtěně, ale zrovna u něj si to nemyslím. On se dá nazvat skutečně všelijak, ale jako blbec rozhodně ne...
A proč geniální? Protože odhalil pravou tvář těch, kteří jsou na druhé straně plotu... Ruských vlastenců, žijících v České republice. Lidí, kteří mají velmi jednoduchou metodiku přístupu k událostem. "Vždy v souladu s přístupem Ruské federace"

Ten výběr byl geniální proto, že z pohledu Českého občana, jde o dost podobné historické postavy/uskupení.

Ivan Stěpanovič Koněv - historicky kontroverzní, rozhodně ne za všech okolností kladná postava, která má na rukou krev nevinných lidí, ale přispěla k osvobození naší země.

tzv. Vlasovova armáda - historicky kontroverzní, rozhodně ne kladně vnímaná, mající na rukou krev nevinných lidí, ale přispěla k osvobození Prahy.

Samozřejmě z důvodu, že každý příměr pokulhává logicky prostě proto, protože to není originál, se snaží ti, kteří zastávají "ruský pohled na věc" vymyslet milion + jeden důvodů, proč "toto nelze srovnávat". Jistě, z ruského pohledu to srovnávat nelze, nicméně z českého naprosto s přehledem a s prstem v nose. Pojďme si některé z nich rozebrat:

Ale Vlasovci bojovali s nacisty! Jistě a nelze to přehlížet. Otázkou je, kdo z nás by byl takový geroj, že by si raději vybral smrt, než život. Notabene kdyby dostal nabídku bojovat proti těm, kteří ho hodili přes palubu. (pokud by byly pochybnosti o historických reáliích a bylo by nutno se více rozepsat o přístupu Stalina k těm, kteří se v bezvýchodné situaci vzdali, místo aby šli na smrt. O tom, že SSSR nepodepsal jak Haagské konvence, tak ani Ženevskou úmluvu o zacházení se zajatci a také v tomto důsledku bylo se sovětskými zajatci zacházeno nejhůře ze všech, není problém. Říkal jsem si ale, že snad každý, kdo se chce k těmto historickým věcem vyjadřovat, tyto skutečnosti zná).

Ale Vlasovci to udělali z vypočítavosti, aby odčinili svoji kolaboraci! Bezesporu ano. Nicméně on snad nikdo, kdo v té válce bojoval neměl pouze altruistické pohnutky, nebo si snad někdo myslí, že ano? Koneckonců Jaltská konference snad byla o porcování území za zásluhy a nevšiml jsem si, že by se SSSR držel nějak zpátky se slovy "rádi jsme nezištně pomohli, nemáte vůbec za co...".

Toto jsou ty, které jsem slýchával nejčastěji. Samozřejmě můžeme pokračovat a jsem přesvědčen, že v diskuzi se toho dočteme hodně.

"Ale oni povraždili mnoho Poláků, při Varšavském povstání", "Ale Vlasov samotný šel proti Rudé Armádě, která už byla ve vítězném tažení, kamarádil se s nacisty a byl do boje zapálený. Dělal víc, než musel" atd. atd. atd.

Ano, nechci tu psát slohovky a sáhodlouze rozebírat rozdíl mezi ROA a RONA a o tom která kdy a z jakého základu vznikla, nechci psát rozdíl mezi Vlasovem a Buňačenkem a tím kdo a jak se v závěru zachoval. Nechci ani rozebírat, že pomník v Řeporyjích nemá být Vlasovův, ale bojovníkům, kteří pomohli Prahu osvobodit.
Já se vlastně ani nechci Vlasovců nějak zastávat. Určité pochopení pro ty obyčejné kluky, kteří raději chtěli žít, než zemřít prostě mám, nicméně o tom, že to nebyli žádní "Mirkové Dušínové" nemám sebemenších pochyb...

Jediné o co mi v podstatě jde je poukázání na dvě věci.

Jednu jsem uvedl hned v úvodu a to je mnohdy až zbytečný boj proti normalizační soše osvoboditele, který je kontroverzní, ale stál tam bez většího humbuku už 30 let po revoluci...

Tou druhou je fakt, který vyšel napovrch po návrhu na památník vojákům Vlasovovy armády. Můžeme se tady sáhodlouze dohadovat, jestli je horší potlačení Varšavského povstání, na kterých se účastnili vojáci RONA, nebo potlačení Maďarského povstání, na kterém má svůj lví podíl Koněv. Ano, můžeme se tady přečůrávat "argumenty", že jeden má ruce od krve pouze po lokty, kdežto druhému už ta krev olizuje biceps, "ha a proto mám pravdu"!

Chci poukázat na totální stupiditu uvažování některých lidí, kteří v podstatě ani argumenty nepotřebují. Oni už na začátku zaujmou postoj a k němu se snaží všechny ostatní okolnosti přizpůsobit:

"Generál Koněv byl sice kontroverzní osobnost, měl na rukou krev nevinných lidí, ale pomohl nás osvobodit a proto jeho socha musí zůstat, kde je."

Což by byl pochopitelný postoj, kdyby po návrhu na památník Vlasovcům nezačali stádně křičet:

"Vlasovci Prahu sice pomohli osvobodit, ale jsou velmi kontroverzní, mají na rukou krev nevinných lidí a proto jejich památník nesmí stát za žádných okolností"

Ani na vteřinu jim to nepřipadne zvláštní a ještě se honosně nazývají "Českými vlastenci"... Z českého pohledu jde o tak podobné pomníky, že jen těžko bychom hledali něco, co se z našeho historického pohledu takto podobá. Chápu, že ne však z toho ruského...

Koněv je už fuč, osobně z toho nemám radost, ale ani nepláču. Je mi to tak nějak jedno, pouze mě mrzí, že se v celé této epizodě, která zdaleka není u konce zatoulala jedna věc. A tou je zdravý rozum.

Čeští "vlastenci" tu otevřeně hájí ruské zájmy a ti, kteří si říkají "proevropští" by nejraději zakázali i prodávat ruské vejce... Osobně jsem přesvědčen, že pokud byste odešli na to pole, tam si kolektivně "roztrhali občanky", tak to bude to nejlepší, co pro tuto zemi můžete udělat... Toho posledního klidně zašlápnu sám ;-)

Autor: Václav Szőcs | sobota 4.4.2020 20:57 | karma článku: 44.89 | přečteno: 12810x

Další články blogera

Václav Szőcs

Násilný převrat v Německu vs. česká mediální scéna.

Aneb "Když tam nemáš Hitlera a nácky, tak si je tam prostě přidej! Ergo pravicový Otto von Bismarck a levicoví čeští novináři...

10.12.2022 v 10:33 | Karma článku: 17.51 | Přečteno: 304 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 11.74 | Přečteno: 199 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 153 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 143 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 212 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 382 |
Počet článků 28 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4686

Svobodu milující motorkář, ajťák, manžel, otec a věčný rebel... Je sice fakt, že svobody se nenajíš, ale budou ti chutnat ústřice v zamřížované cele?

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...