Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Morální licencování - aneb kecat o sociální spravedlnosti je nejsnadnější!

Možná jste si taky někdy položili otázku, proč ten či onen má plnou hubu "sociální spravedlnosti", když má ty možnosti, aby šel sám příkladem? Hledal jsem a snad i našel vědecky dokázanou odpověď. Tím kecáním totiž už udělal dost!

Určitě to znáte, podnikající sociální demokrat, nebo nedejbože komunista (což samo o sobě už je oxymoron) mluví tu o "důstojných mzdách", tu o "sociální spravedlnosti", nebo onde zase "sociální nerovnosti" a vy si říkáte, "jo, hezký slova, ty se budou určitě líbit, ale sakra proč už dávno není vyhlášen podnikatelem roku a jeho zaměstnanci mu nestojí hrdě po boku, mávajíce výplatní páskou, na níž se skvěje německá, ba co dím, dokonce švýcarská mzda?

Odpověď je jednoduchá a tou je fenomén morálního licencování. Krásně a srozumitelně ho vysvětluje psycholog Dalibor Špok v rozhovoru s panem Štruncem (zhruba od času 11:03).

V kostce jde o to, že vědci učinili několik pokusů, kdy vybrali reprezentativní vzorek obyvatelstva a nabídli jim k výběru dvě diskuzní témata. Jedno bylo zaměřeno hluboce sociálně (pomoc bezdomovcům, sociální nerovnosti apod.), přičemž druhé mělo přitahovat typově lidi, často hanlivě označované jako "snoby" (jak na výběr drahého, luxusního auta apod.)

Při odchodu z těchto diskuzí byl psychology podstrčen bezdomovec-žebrák a zkoumala se reakce / interakce jednotlivých lidí. Zdánlivě překvapivě ze zjistilo, že fyzicky pomohli daleko více lidé, kteří si zvolili "snobskou diskuzi". Zdánlivě proto, že člověk by si myslel, že daleko více fyzicky pomohou lidé, kteří si sami zvolí sociální téma. Proč se to nestalo? Z celkem jednoduchého důvodu. Myšlení mnohých z nás je nastaveno tak, že za jakousi "pomoc" považujeme i své vnitřní procesy, natožpak hovoření o nich. Jinými slovy účastníci "sociální skupiny" si řekli něco ve smyslu "já jsem se zde bavil hodinu o bezdomovcích a sociální nespravedlnosti a tím jsem udělal už dost, teď je na řadě někdo jiný

Příkladů tohoto chování lze nalézt mnoho a pojďme si některé ukázat.

- Asi už vousaté video, soucítících švédských občanů s uprchlíky a migranty, jimž "se musí poskytnout domov", ale v momentě, kdy mají fyzicky projevit onu "solidaritu", nastupují zajímavé výmluvy. Jistě, oni už udělali dost, oni na ně myslí dnem i nocí...
- Asi byste si řekli, kdo jiný by měl soucítit s pracující třídou, notabene invalidou, než kovaný komunista? Dokud je ten soucit prezentován formou plamenných projevů s levicí zatnutou v pěst, tak tato rovnice asi platí. V momentě, kdy má jít o důstojnou mzdu vyplácenou z vlastní kapsy, případně obyčejný soucit s pracujícím člověkem, je tomu poněkud jinak. Pracující invalidní důchodce Jiří Treper, zaměstnán u Grospičů, by mohl vyprávět jak o důstojné mzdě, tak následném sociálním cítění tohoto "mluvčího dělníků".

- Doslova esenciálním příkladem by pak mohl být "muzikant" Tomáš Hnídek (alias Ortel), který v době, kdy běhal se šroubovákem po fabrice, skládal songy o "ždímaných dělníčcích" a "nenažraných prasatech, kterým šlápne na krk". Když ho políbila zmatená múza a on naskočil na vlnu "pivního vlastenectví" songem mešita, z čehož začal, jako nově narozený kapitalista velmi slušně profitovat, tak jeho "sociální cítění s dělným lidem", jakožto i touha po "spravedlivém odměňování" odešly stejně náhle, jako blahé paměti cukrovka pana prezidenta. Prostě se sebraly, odešly v dál a doteď tam sedí na bidýlku, dumajíce co že se to vlastně podělalo. Společně s tou cukrovkou... A cože se to podělalo? Dohromady nic zásadního, snad jen, že pan národní socialista si vyložil ono "spravedlivé odměňování" tak nějak po svém a usoudil, že minimální mzda + prestiž pro něj pracovat = "spravedlivá odměna"...
     

Celý rozhovor, který toho o vygradování fenoménu morálního licencování u tohoto "zpěváka" napovídá mnohem více, si můžete přečíst zde

 

Co říci závěrem? Existuje "upřímný levicový postoj"? Jsem přesvědčen, že jistě ano, ale zpravidla jeho zastánce neuslyšíte plamenně hovořit v médiích, angažovat se v exponovaných (ne)ziskových organizacích, nebo pět písně o "vykořisťovaných dělníčcích" za 80 papouchů měsíčně, přičemž vlastnímu personálu platí jen to, co ze zákona musí...
Často jsem si kladl otázku, proč socialisté nedají dohromady kapitál, jak finanční, tak intelektuální, nezaloží první "celozaměstnaneckou firmu" (lhostejno s jakým zaměřením), kde bude "stejně" odměněn jak ředitel, konstruktér, tak uklízečka a neřeknou celému tomu hnusnému, kapitalistickému světu "podívejte se, tak se to dělá a jde to!"

Částečně asi proto, že jediný příklad podobné akce, který jsem kdy četl a to bar v Kalifornii (kde taky jinde), který byl vlastněn všemi zaměstnanci a všichni se dělili o zisk stejným dílem, dopadl dle očekávání... Nebudu vás napínat, po pár měsících neměl kdo chodit do práce, protože nikdo neměl motivaci se snažit více, než ten druhý, jak překvapivé.

Ale také proto, že žvanit o tom, zakládat politické strany založené na této ideologii, je přece snadnější a hlavně "my jsme udělali už dost, my na to myslíme od rána do večera, nyní je to už na vás!"

 

 

Autor: Václav Szőcs | úterý 31.3.2020 17:59 | karma článku: 38,55 | přečteno: 4122x
  • Další články autora

Václav Szőcs

Násilný převrat v Německu vs. česká mediální scéna.

Aneb "Když tam nemáš Hitlera a nácky, tak si je tam prostě přidej! Ergo pravicový Otto von Bismarck a levicoví čeští novináři...

10.12.2022 v 10:33 | Karma: 17,73 | Přečteno: 304x | Diskuse| Politika

Václav Szőcs

Očkování - Tvoje svoboda končí tam, kde začíná moje!

Tohle je v poslední době asi nejčastější věta spojená s "dobrovolným" očkováním a vydávána za argument, proč by tak úplně dobrovolné být nemělo... A já se ptám. "Končí skutečně vlastnictví mého těla tam, kde začíná tvůj strach?"

23.5.2021 v 15:21 | Karma: 35,06 | Přečteno: 1232x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Čipy ve vakcínách? Zbytečné, čipovaní už dávno jsme...

Jedna skupina lidí se bojí, že pomocí vakcinace dostanou čip, s jehož pomocí budou sledovány a řízeny jejich životy. Druhá, násobně početnější skupina se jim oprávněně vysmívá. Ani jedna si neuvědomuje, že se tak už dávno stalo!

18.4.2021 v 17:38 | Karma: 27,86 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Na udavače se nezlobte... To vy tu chcete systém, kde mají pré!

"Cože? Já že tady chci udavače? Ten kluk se snad zbláznil!" Jako bych to slyšel... Čekáte snad, že jednoho dne bude společnost natolik morální, že se v ní tyto vši nebudou vyskytovat? Co jim takhle nedávat k udávání příležitost?

15.2.2021 v 8:03 | Karma: 22,90 | Přečteno: 543x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Zneužívání Davidovy hvězdy! Opravdu?

V poslední době, respektive od demonstrace pořádané pár divnými lidmi, se nám tu rozmohl takový nešvar... Média, nebo "elity" nalepí terč a ta lepší část společnosti se cítí jako morální armáda. Pojďme si to rozměnit na drobné...

3.2.2021 v 20:03 | Karma: 25,52 | Přečteno: 739x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Za znásilnění a pokus o vraždu patnáctileté dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

OBRAZEM: Jako kolonie na Marsu. Prach ze Sahary zbarvil Athény do oranžova

24. dubna 2024  12:07

Obloha nad jižním Řeckem se zbarvila do oranžova. Akropoli a další athénské památky zahalila v...

Policie rozbila gang falešných bankéřů. Volali z Ukrajiny, obrali stovky důvěřivců

24. dubna 2024  12:03

Královéhradečtí policisté rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí podvody tzv....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4686x
Svobodu milující motorkář, ajťák, manžel, otec a věčný rebel... Je sice fakt, že svobody se nenajíš, ale budou ti chutnat ústřice v zamřížované cele?

Seznam rubrik