Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Procentuálně rovná daň taky nemusí být vnímána jako spravedlivá! Proč neplatit rovnou daň bez přívlastků. Každý zaplatí ročně 10 000 Kč a hotovo.

A výpočet stejně jako výběr by byl zcela jednoduchý.

0 0
možnosti

Zatížení firem je ohromně vysoké - demotivuje zaměstnávat - tedy nepříznivě škrtit zaměstnance. To je velmi špatně a musí se změnit. A co se týče osobního zdanění, tak pane, jsem pro progresivitu, která má být solidně nastavena, tj.s ohledem na výchovu počtu dětí především - systém bonusů ponechat. I u svobodného má být rozumná- i dnešních 15% je poměrně vysoké- návrh na 11-12% . No a pak u zdanitelného základu nad cca 350 000 by měla co každých navýšených o 50 000 růst o 1 % - dejme tomu do 500 000 - byla by 14% - pak by rostlo na každých 50 000 o 1,5%, tak v základu nad 1 mil- daň 29%. Nad milion pak daň na každých 50 000 stupnice progresivity o 0,3%.

To znamená, že 2 milonář bude mít daň 35%.

Vám se zdá, že ti vysokopříjmový na 1 mil zdaní 290 000 a to je moc? Není ze společenského hlediska! Platy se u nás už naprosto rozletěly a zaslouží si většina těchto tak vysokých platů? NA TO MI ODPOVĚZTE!

0 0
možnosti
Foto

Myslím si, že si jakýkoliv člověk, tedy i ti s vysokými platy zasluhují 100% toho co si vydělají, pokud nepracují v rozpočtovém sektoru. Tam si nezasluhují nic, neb jejich prospěšnost není měřitelná.

0 0
možnosti

P59a91v64e14l 30G47ö84t90z39e

11. 8. 2020 12:16

Ono se tu opet strili slepymi. Diskuze o rovne versus progresivni dani je docela usmevna. Protoze problem je spis v tom, ze danove zatizeni fyzickych osob je v Cesku neadekvatne vysoke oproti zdaneni firem. To je ten nejvetsi problem Ceska. Ktery nikdo nevyresi, protoze Cesko je primarne puda pro nadnarodni vetsi firmy, ktere z tohoto nepomeru tezi. Tudiz maji obrovskou lobby. Ale proc resit podstatne veci, kdyz se zase roky muze resit jak rovna ci progresivni dan ma byt. Zaplni se tim medialni prostor, ale skutecne danove prusvihy Ceska, potazmo EU jsou uplne jinde.

0 0
možnosti

Asi takhle: Rovná daň je v zemích jako Ukrajina, Rusko, Albánie či Gruzie. Fajn společnost.

Na druhé straně je to Slovensko, Lotyšsko, Estonsko, Litva či Černá Hora. Vesměs postsocialistické státy.

A mimo Lotyšska, Estonska a Slovenska je všude podstatně nižší než je rovná daň u nás.

Jedinou zemí s rovnou daní, kde nevládli komunisti, je Hong Kong.

Jinými slovy: na to, aby člověk zjistil, že rovná daň je postkomunistická záležitost, stačí google.

Nejsem odborník, ale patřit do společnosti Ruska, Ukrajiny, Gruzie nebo Rumunska opravdu není mým snem. Raději bych se přiblížil k Německu nebo Rakousku.

Jenže to by se místní postbolševičtí "ekonomové" podělali.

2 2
možnosti

Pane Rychtře, za bolševika u nás rovná daň z příjmu nebyla. Byly různé (vždy progresivní) sazby, rozdílné podle věku, částečně podle pohlaví (vdaná žena měla nižší sazbu). Takže nevím, proč tvrdíte, že rovná daň je postkomunistická záležitost. Postkomunistická byla evidentně převzatá soustava daní, platná s malými obměnami až do roku 2007.

2 0
možnosti

Progresívní daň považují za spravedlivou prakticky všechny vyspělé ekonomiky.

Pouze postsocialistické státy mají nepochopitelný daňový relikt v podobě rovné daně !

;-);-);-)

2 2
možnosti

Protože všechny "vyspělé" ekonomiky řídí socialisté.

3 0
možnosti

Stát není loupežník, ani mafián. Stát je ideálně dobrovolný spolek osob (občanů), kteří mají společný kulturní a morální náhled na svět a dění kolem sebe. Tito občané za účelem udržení si svých kulturních a morálních zásad si platí službu řízení státu, k tomu si občané volbou instalují své zástupce. Podle toho jaké služby si u státu objednáme (prostřednictvím voleb), takové nám ideálně poskytne a je na našich zástupcích, aby nám vysvětlili co je ještě možné a kolik nás to bude stát. Platíme si tedy službu státní správy.

Ideál je hezký a teoreticky funkční, jenže...

Ono se nám to celé ujíždí špatným směrem. Několik málo lidí má velkou rozhodovací pravomoc při rozdělování hromady peněz, k tomu moc nad ovládáním státních represivních složek, a to je obrovský tahák pro mocichtivé, nenasytné asociály. Jsou opojení mocí, nikdy nemají dost peněz a absolutně opovrhují lidmi. K tomu se nyní přidala všedostupná a až vtíravá média podpořená obrovským boomem IT technologií. Reklama a marketing je najednou hlavním a nejdůležitějším oborem. Vše je propracováno do detailu, agentury vás dostihnou se svým sdělením všude a psychologicky přesně ve vašem nejslabším místě, znají vás a trefují přesně. Jakmile se tímto způsobem dá manipulovat u voleb je veškeré pojednání z prvního odstavce v kýblu. Stačí jen nerovné podmínky stran u voleb, ať už finanční, nebo jiné omezující podmínky, včetně různého přepočítávání hlasů po volbách.

Domníváme se, že řešením je dohled na politiky jaksi shora, Ale EU založená na stejných principech politiky peněz a moci, bude fungovat stejně blbě jako politika domácí.

Řešení je celkem jednoduché oddělit peníze, moc a kontrolně represivní aparát. Financové a policajti jsou jednoznačně ovládáni politiky a ti se s tím ani netají, jen soudní moc se nám trochu brání, ale i zde už také podléhá. Zásadou je nevolit strany, které křičí: "My a jen my vám pomůžeme". Nejlepší jsou ti co hlásají: "Pomozte si sami, my vám zařídíme stejné podmínky pro všechny".

7 0
možnosti

Kazdy podnikatel ma svobodu nesrovnatelnou se zamestnaneckym pomerem, taky se sami nazyvaji hraci....a to nema moc spolecneho s praci spolecensky prospesnou a dulezitou kterou delaji zase jini a na vysi sveho vydelku tito ostatni nemaji zadny vliv. a jeste jsem nezazila podnikatele, ktery by sam od sebe zaplatil svemu zamestnanci vic nez jen to nejnutnejsi minimum. zato kdyz neco potrebuje od statu, tak si stoupne ja jsem podnikatel a vy mi služte, protoze ja platim dane.....a sluzte mi prvnimu, protoze ja platim nejvic...to jsou bohuzel podnikatele, kteri rozlozili celou vladu a znechutili kvantum lidi, kteri ac pravicovi, nemohou kvuli nim pravici volit, protoze s jejich primitivnim uvazovanim nemohou souhlasit

0 12
možnosti

Ta toto bych asi označil za zlatý hřeb večera...

"Kazdy podnikatel ma svobodu nesrovnatelnou se zamestnaneckym pomerem, taky se sami nazyvaji hraci....a to nema moc spolecneho s praci spolecensky prospesnou a dulezitou kterou delaji zase jini"

Vy si vážně myslíte, že stát a státní zaměstnanci generují nějaké prostředky na svůj provoz a ještě se na tom "přiživují" podnikatelé - hráči, kteří nemají nic společného s prospěšnou a společensky důležitou prací?

Vy jste ve svém "svatém boji" skutečně přesvědčena, že stát má nějaké "vlastní peníze"? Kde je podle vás bere? Nefunguje náhodou stát na prostředcích, které vybere od soukromého sektoru = podnikatelů = "hráčů" = těch, kteří podle vás nedělají společensky důležitou a prospěšnou práci...

Pak už v podstatě chápu i to ostatní, akorát se obávám, že tam už pak není o čem debatovat... 8-o

" jsem nezazila podnikatele, ktery by sam od sebe zaplatil svemu zamestnanci vic nez jen to nejnutnejsi minimum"

Říká vám něco, alespoň vzdáleně pojmy jako "nabídka a poptávka". Pokusím se přiblížit na příkladu: Řekla jste někdy svému nadřízenému "děkuji, já nechci přidat, mě to stačí", nebo dokonce "teď jsem se přestěhovala blíž zaměstnání a našla si levnější nájem, klidně mi můžete snížit plat".

Že ne? A proč si pro krista myslíte, že by to obráceně mělo fungovat jinak? Podle vaší představy opravdu funguje trh tak, že pekař chce své housky prodat co nejlevěji a zákazník je chce koupit, pokud možno, co nejdráž? Pokud ne, proč by to tak mělo, podle vás fungovat na trhu pracovním?

15 0
možnosti

J53i40ř41í 79A83l14e66x79a

9. 8. 2020 19:44

Naprosto přesně popsáno! Děkuji.

Když slyším spojení !sociální spravedlnost, naskakuje mi vyrážka. Jen to jedno slovo: kdo určuje, co je "spravedlivé"?

8 1
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
11 1
možnosti

To nemyslíte vážně, že ne?

Pokud by každý občan zaplatil Kč 16.000,- ročně, naplnilo by to státní rozpočet i bez dalších daní.

Ale opravdu by to bylo považováno za spravedlivé?

S rostoucím příjmem by to přece tvořilo obrovskou daňovou degresi.

0 0
možnosti

Vás nemusí nějaká progresivní daň trápit... Jo přeplácené zaměstnance, ty ano.

0 3
možnosti

Já nejsem z těch, který kritizuje nespravedlnost jen tehdy, pokud mi klepe na dveře... ;-)

7 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4686x
Svobodu milující motorkář, ajťák, manžel, otec a věčný rebel... Je sice fakt, že svobody se nenajíš, ale budou ti chutnat ústřice v zamřížované cele?

Seznam rubrik