Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

A kdo bude určovat, jak tu historii 20. století vykládat? Na posledním takovém příkladu (osvobození Prahy) si často odporovali i historici (myslím opravdové, vystudované historiky). Ustanoví se nějaká komise? A kdo bude určovat její složení? Budou v ní zastoupena všechna pohlaví?

0 0
možnosti

"Vykladani" historie v rovine, v jake si "odporuji i historici" vypada zhruba tak, ze kdyz do okupovaneho mesta prijede behem boju 100 Vlasovcu a ke konci boju 10 Rudoarmejcu, tak se nekteri neshodnou na tom, zda opravdu muzeme Rudoarmejce dal nazyvat jedinymi osvoboditeli, ale zadni dva seriozni historici se nebudou prit o to, zda tady dani lide v danou dobu vubec byli a co tady delali - to si overi z prislusnych zdroju, nebo to ponechaji otevrene.

Historie se ma vyucovat takova, jaka je. Spekulace a dohady se i v seriozni historicke praci pouzivaji, ale vzdy se za spekulace a dohady jasne oznacuji a odborne publikum je, na rozdil od toho laickeho, vysoce trenovane v umeni zachovat si odstup a mezi fakty a dohady dusledne rozlisovat. A tohle, spis nez jakekoli vyklady, je to, co je treba deti naucit. Potrebu zahrnovat do vyuky historie jeji "vykladani" maji predevsim ti, kterym tak, jak se stala, nehraje do karet. Utocnici v one hybridni valce. Obvykle ti, kteri na jakoukoli snahu o posileni vyuky historie reaguji hranymi obavami o to, "kdo ji bude vykladat", ale jejich skutecne obavy jsou z toho, ze by mohla byt detem podavana bez vykladu. Proto je klicovou soucasti hybridni valky vymyt cilove skupine mozky do zmatene predstavy, ze cokoli, co vyvraci utocnikovy lzi, je "pouze jinym vykladem" a ze kdyz je legitimni odmitnout jedno, tak taky to druhe.

1 0
možnosti

Z minulého režimu jsem byl zvyklý si svůj názor utvořit na základě oficiálních zpráv, Hlasu Ameriky a Svobodné Evropy sám. Ani jeden zdroj z těch jmenovaných nebyl zcela vyvážený. Možná pokud by oficiální zdroje, hlavně ČT, byly opravdu vyvážené, méně lidí by se uchylovalo k tomu Aeronetu či Sputniku.

3 0
možnosti
Foto

Jenže jistý druh lidí netouží po vyváženém zpravodajství, protože by to neladilo s jejich názorem.

1 0
možnosti

Si vždycky při čtení něčeho podobného vzpomenu na seriál Hvězdná brána. Chtěli bychom být radši ovládáni Goauldy, kteří dobývali a ovládali (ale nevyhlazovali), nebo Ascheny, kteří byli mírumilovní, všem cizím rasám pomáhali, akorát je vždy nakonec vyhladili skrze nepozorovanou sterilizaci celé populace? Co se mě týče, tak já bych Ascheny nebral v žádném případě;-)

0 0
možnosti
Foto

Těmi ascheny myslíte asgardy?

0 0
možnosti
Foto

Tady máte metodiku ke správnému určení "dezinformačního" webu: https://www.nelez.cz/metodiky-urcovani-dezinformacnich-webu/

Jak je vidět, tak Ivan David je nebezpečnější než Aeronet se Sputnikem dohromady...

4 0
možnosti

Co je, pro Krista, zrovna na tomto webu arbitrárního k tomu, určovat, co je dezinformační a co nedezinformační web?

No a pokud to měla být ambice "hele tady je nějaký kádrovák, který rozlišuje ty správné a špatné stránky", tak jste se ideálně střelil do vlastní hnáty, protože vo kousek níže vy sám kádrujete lidi jen podle toho, na jaké tlačítko ráčí kliknout svou levou půlkou potkana.

Víc snad nevím, co bych k tomu dodal... Jako že ty "oficiální hlásné trouby ruského pohledu na reálie" jsou v menšině a nemají takový dosah?

Tak si říkám, jestli jsou Rusové vážně takoví idioti, že dokáží pokrýt sotva 1% mediálního prostoru "nepřítele", notabene když na rozdíl od nich máme pro ně otevřená vrátka...? Jaromíre, vážně?

2 0
možnosti
Foto

jakápak hybridní válka, na tu musejí být dva. Ale v našem prostoru jde o jednostranné ataky propagandy, reprezentované povětšinou Českou televizí vůči Rusku. S tíém ani sebelepší výuka historie, vedená školenými politruky, nic nenadělá !!Rv

2 7
možnosti

Popírat něco, co strana, kterou se snažíte srdnatě hájit sama přiznává, působí poněkud komicky. Nicméně vy jste asi zvyklý... ;-)

4 1
možnosti
Foto

Dávám karmu. Mám rád tenhle chladný odstup, který však většinou naštve obě protivné strany, ale alespoň jen napůl.:-)

2 0
možnosti

Dík moc. Njn, s tímto já mám trochu "problém"... Jaksi se nedokážu nikdy přidat ani na jednu stranu na sebe útočících dvou skupin, protože vnímám ten fanatismus z obou stran.

2 0
možnosti

Klasika - autor bude radšej šíriť polopravdy než by použil internetový vyhľadávač, posunul sa vo výsledkoch mimo sponzorované odkazy a prečítal si nejaký ten odborný článok: "Termín hybridní válka se poprvé výrazněji uplatňuje v prostředí ozbrojených sil USA, zde je za autora pokládán R. Walker na základě své studie z roku 1998, nicméně autorství je někdy připisováno i britskému expertu T. Mockaitisi, který termín poprvé použil již v roce 1995."

Navyše "hybridná vojna" je stará ako ľudstvo samo: otrávenie vodných zdrojov, spálenie úrody, vrhanie mŕtvych tiel cez hradby...

Inak klasický blogerský blábol. Niekedy je lepšie nepísať.

0 3
možnosti

Díky moc za reakci, jakožto i za doporučení nepsat. Řídit se jím ale nebudu... ;-)

Možná jsem mohl napsat, že mám na mysli hybridní INFORMAČNÍ válku, nikoli hybridní ZÁŠKODNICKOU válku... To pochopitelně uznávám, i když věřím, že spoustu lidí to z textu pochopilo.

V r. 95, potažmo 98 rozhodně nebylo technologicky možné vést hybridní informační válku o které se tady bavíme... Pochopitelně, finančně, nebo jinak ovlivňovat média se dělo z obou stran a to i daleko před těmito daty, nicméně si dovolím trvat na tom, že současnou podobu informační války, tak, jak ji známe pojmenoval první generál Gerasimov.

0 0
možnosti
Foto

Já souhlasím, tohle beru, jen nechápu ten třetí bod matematika+fyzika+informační technologie.... Tomu nějak nerozumím. K čemu jako? Myslíte, že byste to mohl trochu rozvést? Mimochodem, nesmíme zapomínat na lidi, kterým stávající situace vyhovuje, kterým vyhovuje tahle kybervalka, neboť každá válka má své zbohatlíky...

0 0
možnosti

J58o14s77e23f 34U83l96m14a51n

24. 5. 2020 10:24

Autor zřejmě klade důraz na exaktní vědy (a činí tak správně). Například poslední dobou se mi na FB často objevují příspěvky různých konspiračních konstrukcí ohledně 5G technologií. Představy autorů jsou zcela iracionální a je evidentní, že vůbec neví, o čem píší. Podobné je to s vakcínami apod. Prostě odborné znalosti eliminují některé zcela nesmyslné teorie.

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS