Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Test Kalouskem...

Zkuste ho někdy. V čem spočívá? Všimli jste si, že čím dál více lidí místo složitého utváření názoru zaujímá postoje? Že zpravidla o věci samotné ani moc neví, ale má jasný, zcela ucelený a vyhranění postoj? Mirek Vám to ukáže... 

Asi bychom se mohli široce shodnout, že je jen málo kontroverznějších osobností, než je Miroslav Kalousek. 
Znamená "kontroverzní", že je mnohem víc lidí, kteří jej buď hodně žerou, nebo bytostně nenávidí, než těch, kterým je buď jedno, nebo na něj nemají vyhraněný názor a dokáží mu přiznat jak zásluhy, tak chyby? Pak toto Mirek splňuje do puntíku.
Osobně patřím k lidem, kterým byla v době založení TOP09 sympatická, ale Mirek si to u mě podělal několika, pro mě neodpustitelnými, přešlapy... Byť i dnes mu musím uznat, že je to rétoricky jeden z nejlépe vybavených politiků a třeba takový Andy moc dobře ví, proč je lepší na něj pokřikovat ve sněmovně, než s ním usednout v diskuzním duelu.
Proč ale "test Kalouskem"? 
Pro mnoho lidí je a bude Miroslav Kalousek "worst evil ever". Zkuste se jich ale osobně v nestřežené chvíli zeptat: "Proč vlastně? Dokážeš mi říct 3 věci, pro které Kalouska tak strašně nenávidíš?

Proč právě tři? Jednoduché a vychází to z mé letité praxe s tímto testem. Drtivá většina lidí při slovním spojení "Proč-Kalousek-Zlo" dokáže okamžitě vystřelit slovo "Padáky!"
Když už se ale ptáte na podrobnosti, tak je to horší. Nevzpomenou si na rok, na to o co tam vlastně šlo, nehledě na nějaké argumentování, do jaké míry je tím vinen přímo on, ale budiž, o tom to není, důvod mají a o to mi jde... Uznáno!
Pokud se ale ptáte dál, tak kromě obligátního "a to jako nestačí?" si někteří vzpomenou, že "v době krize škrtal a přidal důchodcům 40 korun".
Když uvážím, jak ti samí lidé, kteří tehdy nemohli Kalouskovi odpustit škrty v době krize, vymýšleli ekonomické "perpetuum mobile" (rozdejte peníze, lidé budou utrácet a státu se to vrátí - kdo chce, si vzpomene) dnes piští, jak postřelení kamzíci, když vláda byť jen naznačí, že je třeba podpořit podnikatele a živnostníky, tak mi opravdu nic jiného, než hurónský smích nezbývá... Ono se totiž ukazuje, že ani tak nezáleží na tom, kdy a co se škrtá, ale hlavně, kdo škrtá... :-)
U těch důchodců mi nezbývá než souhlasit. Vzato čistě, zdůrazňuji ČISTĚ, ekonomicky se jedná o racionální krok, nicméně politicky je to vyložená sebevražda, notabene při současném (i tehdejším) demografickém složení obyvatelstva - voličů... 
No a třetí... Třetí věc je prostě podle mých zkušeností kruciální. Buď se onen člověk rozčílí a se slovy "dej mi s tím debilem pokoj" změní téma, nebo přichází na řadu evrgrýny typu:
"Je to největší zloděj v dějinách ČR" - (A bydlí v bytě v Praze s tržní cenou kolem 10 mega) 
"Zadlužil nás, jako nikdo jiný" (Pokud ještě dnes bude třeba někomu tohle ozdrojovat, beze všeho)
"Je to Sorosův agent, má pod palcem média a řídí migraci" (Jo, a proto kolísá na hranici vstupu do sněmovny už několik let, Soros to všechno ta léta marně financuje, zatímco chudý a z lidu vzešlý Andrej do kampaně nedal ani korunu)
Případně nastanou racionálnější argumenty: "Chce tady migranty", "Je to progresivista", "Chce sňatky homosexuálů", "Podporuje klimašílenství" atd.
Byť by se dalo minimálně s dvěma body zrovna u něj (ne u strany, jako takové) docela úspěšně polemizovat, budiž, s něčím se i ztotožním. Ale proč je pak vlastně Kalousek ten arciďábel, když desítky jiných politiků do těchto agend šlapou daleko důrazněji, než zrovna on? A není tady spíše na místě nenávidět nějaký politický směr, jako takový (což samozřejmě praktikuji i já sám), než explicitně jednoho člověka?
V čem to teda celé vězí? 
No imho právě v tom, že řadu z nás nějaká fakta ani dost málo nezajímají... Respektive budeme se do krve hádat, že ano, ale "face to face" mi "test Kalouskem" prostě funguje jako švýcarské hodinky. Lidé, kterých se ptám ho nenávidí, "protože............protože, no prostě proto, že je to zloděj a hajzl! Tečka... A vlastně proč se v tom tak rýpeš...?"
Kde to vzniklo? Částečně při krizi v r. 2008 a zcela logicky a pragmaticky si toho všiml tehdy nový, zatím pouze v hlavě rodící se politický subjekt, mající ambice vstoupit na příčky nejvyšší... 
Pokud rádi pochybujete, tvoříte si názory a ne jen zastáváte postoje, schválně si pusťte 10-15 debat z doby 2011 - 2014 s Andrejem Babišem, klidně přeskakujte a počítejte kolikrát zazní "Kalousek" :-) 
Vyčítám mu to? Rozhodně ne! Politika u nás bohužel nabírá rozměr, kde je potřeba "šachového skillu", v němž jsme my, voliči, pouhými pěšáky na šachovnici a dobrý šachista je prostě umí vhodně rozmístit...
Byť bych to tady napsal stokrát, tak u některých čtenářů je to zbytečný text, nicméně tento blog nemá být, a ani není, obranou Miroslava Kalouska. Já osobně dobře vím proč ho nevolím a volit nebudu. Abych dostál samotnému pointu mého blogu napíšu tři, pro mě nejstěžejnější důvody, proč tomu tak je...
1: Kam dovedl (nebo spíš nechal dojít) TOP09, která se mi při svém vzniku (ano, zabte mě) jevila, jako nadějná alternativa = deklarovaná "pravicově-konzervativní strana"
2: Proklamovaná ochota vládnout s komunisty, byť jsem si vědom jeho vysvětlení, že se mělo jednat o jakýsi "fals flag attack" s cílem donutit ostatní k jednání... Nicméně zrovna toto mu opravdu nevěřím.
3: Celkový přístup k pro mě v politice přelomovému roku 2015 a tzv. "uprchlické krizi". Zrovna od Miroslava Kalouska, jako konzervativce (byť já jsem spíš libertarián) jsem teda čekal něco na způsob absolutní rebelie a pochopení o co se v tu chvíli vlastně hraje...

+ Jeden bonusový: Každý politik by měl poznat okamžik, kdy je lepší odejít a případně se i vrátit, než působit poněkud trapným dojmem...

Nicméně pokud Vás to bavilo a vidíte v tom alespoň náznak nějakého rácia, vyzkoušejte si "test Kalouskem" ve svém okolí sami. No a pokud mi třeba dáte feedback, jak vám to fungovalo, budu nesmírně rád...
Tož tak na světě...
 

Autor: Václav Szőcs | sobota 30.5.2020 8:33 | karma článku: 28,84 | přečteno: 1444x
  • Další články autora

Václav Szőcs

Násilný převrat v Německu vs. česká mediální scéna.

Aneb "Když tam nemáš Hitlera a nácky, tak si je tam prostě přidej! Ergo pravicový Otto von Bismarck a levicoví čeští novináři...

10.12.2022 v 10:33 | Karma: 17,73 | Přečteno: 304x | Diskuse| Politika

Václav Szőcs

Očkování - Tvoje svoboda končí tam, kde začíná moje!

Tohle je v poslední době asi nejčastější věta spojená s "dobrovolným" očkováním a vydávána za argument, proč by tak úplně dobrovolné být nemělo... A já se ptám. "Končí skutečně vlastnictví mého těla tam, kde začíná tvůj strach?"

23.5.2021 v 15:21 | Karma: 35,06 | Přečteno: 1232x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Čipy ve vakcínách? Zbytečné, čipovaní už dávno jsme...

Jedna skupina lidí se bojí, že pomocí vakcinace dostanou čip, s jehož pomocí budou sledovány a řízeny jejich životy. Druhá, násobně početnější skupina se jim oprávněně vysmívá. Ani jedna si neuvědomuje, že se tak už dávno stalo!

18.4.2021 v 17:38 | Karma: 27,86 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Na udavače se nezlobte... To vy tu chcete systém, kde mají pré!

"Cože? Já že tady chci udavače? Ten kluk se snad zbláznil!" Jako bych to slyšel... Čekáte snad, že jednoho dne bude společnost natolik morální, že se v ní tyto vši nebudou vyskytovat? Co jim takhle nedávat k udávání příležitost?

15.2.2021 v 8:03 | Karma: 22,90 | Přečteno: 543x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Zneužívání Davidovy hvězdy! Opravdu?

V poslední době, respektive od demonstrace pořádané pár divnými lidmi, se nám tu rozmohl takový nešvar... Média, nebo "elity" nalepí terč a ta lepší část společnosti se cítí jako morální armáda. Pojďme si to rozměnit na drobné...

3.2.2021 v 20:03 | Karma: 25,52 | Přečteno: 739x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:25

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4686x
Svobodu milující motorkář, ajťák, manžel, otec a věčný rebel... Je sice fakt, že svobody se nenajíš, ale budou ti chutnat ústřice v zamřížované cele?

Seznam rubrik