Nad zákony se nepřemýšlí, ty se dodržují! A já se ptám, i ty norimberské?

29. 04. 2020 20:49:06
Podle některých lidí se zřejmě nad zákony nemá přemýšlet a při jejich vymáhání logika nemá místo... Zkrátka předklon, pukrle, roušku a hlavně NEMYSLET

Asi se to stalo převážné většině z nás. Chtěli jste jen přeparkovat auto blíže k baráku a šup, kolem jela policejní hlídka a pokuta za pásy. Argumentace "chlapi vidíte, že to tady jen přeparkovávám, jsem v papučích a teplákách, nezařadil jsem ani dvojku, tak na co pásy" vám byla platná asi jako ponožka na protézu. Dostalo se vám strohé, úřednické odpovědi "zákon platí pro každého a i když jen popojedete, máte mít pás. Chcete to vyřešit na místě?"

No a pokud byste se s tím pochlubili na sociálních sítích, zřejmě byste se dočkali nemálo reakcí ve stylu "no a měl jsi ty pásy? Neměl, tak co řešíš, je to jejich práce!".

Prostě o tomto se nepřemýšlí! Zkrátka když 101+ zvolených nadlidí (ve finále samozřejmě stačí většina přítomných) odhlasuje, že ve středu v 10:42 bude každý minutu skákat po levé noze, jinak dostane 1000kč pokutu, tak občan má skákat, protože zákon a policista má pokutovat, protože práce!

Podobně jsem kroutil hlavou, když jsem četl tento příspěvek na facebooku, kde pán popisuje svůj zážitek s PČR...

Jeden by si řekl, "co je na tom, na debila člověk narazí i v uniformě" a je to jistě pravda. Co ale zarazilo mě, bylo množství komentářů, kdy "PČR dělala jen svoji práci, roušky jsou povinné a pán je idiot".

Vždycky bych se takových lidí rád zeptal, zda policie při své práci nemusí používat rozum a má pouze striktně penalizovat na základě napsaného textu a naprosto ignorovat jeho aplikaci v praxi...

Každý z nás asi cítíme rozdíl mezi tím, když někdo nemá ochranu dýchacích cest v obchodě plném lidí, v MHD nebo v čekárně u doktora a když si někdo šoupne roušku na podbradek, v momentě, kdy kolem není ani živáčka, pozoruje okolí a je připraven si ji kdykoli nasadit zpět. Proč ale mnozí z nás naprosto ignorují použití elementární logiky u vynucování zákona?

I soudy přihlíží (a ze zákona musí) ke všem okolnostem spáchání jakéhokoli TČ. Přihlíží k úmyslu, míře, pohnutkám, společenské nebezpečnosti a toto skoro nikdo nekritizuje (nebo jsem si alespoň nevšiml). Nicméně požadavek na to, aby policista používal alespoň elementární logiku, je okamžitě smeten pseudoargumentem "porušil jsi? Tak drž hubu!"

Chceme snad systém, kde každý zákon, vyhláška, nebo nařízení bude mít tisíce stran, protože tam musí být sepsáno asi milionpadesátšest výjimek, příkladů, modelových situací a já nevím čeho, aby nebyl postižen nikdo, kdo reálně nikomu neškodí? Nebo jsme ochotni přistoupit na to, že policista má používat elementární základy racionálního uvažování a vyhodnocovat situaci na základě místa, času a společenské nebezpečnosti? (pozn. což bych se musel rozepsat o celém systému policie u nás, motivování obyčejných kluků nosit pokuty a vylepšovat statistiky "objasněnosti", což by z blogu udělalo čtení nehodné veledílo. Ale třeba to někdy samostatně rozeberu.)

Pokud to bude číst někdo podobného smýšlení ("porušil jsi, tak se nediv"), rád bych se pozeptal na jednu věc a pokud možno se dozvěděl odpověď.

Má tento váš přístup nějaký strop? Nějaké hranice, přes které už prostě nepůjdete... Například výše zmíněné skákání na jedné noze. No a pokud je to málo, co třeba norimberské zákony? Ty byste slepě dodržovali taky? Vysvětlili byste synovi / dceři, že se musí rozejít s partnerem, protože je to žid / židovka a tak prostě hovoří zákon?

Že je toto už přes čáru? Proč? Byly to přece zákony, nebo ne? A ty se, pokud správně chápu dodržují a při jejich vymáhání logika nebo etika nemá místo...

Nevím zda je to pozůstatek minulého režimu, touha po pevně daném řádu, kde žádný článek společnosti není zatížen používáním rozumu, vyhodnocováním situací a rozhodováním se. Touha po světě, kde mám všechno nalajnováno a vím, co, kdy a kde mám, nemám, nebo musím dělat a pokud vypnu mozek, dostatečně se překloním, jsem přece v naprosté pohodě...

Nebyl by lepší svět, kde bude kladen důraz na to, že pokud nikomu nic špatného nedělám a pokud už něco dělám, ohrožuji tak maximálně sebe, avšak v míře menší než zanedbatelné (například ty pásy při přeparkování pár metrů, pivo na cyklovýletě, nebo pří sjíždění takového "voleje", jakým je Lužnice a tak dále a tak dále) se nemusím bát, že narazím na prudérního láčkovce v uniformě, který v dětství trhal mouchám křidýlka a aby to nandal všem, kteří se mu ve škole posmívali, nastoupil co by strážník městské policie (trochu narážka na systém, všem slušným a myslícím policistům, nejen městským se tímto omlouvám), který mi vysvětlí, že "zákon platí pro všechny, vždy, všude a nad tím se prostě nepřemýšlí, takže to mám za tisíc"? Jako bych to už slyšel: "Ale tímto přístupem se dostaneme k anarchii" a snad i chápu, že zastánci ryzího konzervatismu mají obavy z nějakého přílišného uvolnění. Nicméně vážně existují jenom dva extrémy: pevný řád vs naprostá anarchie?

Vážně si, jako národ, věříme tak málo, že nejsme schopni ani skousnout používání logiky a rozumu u aplikaci výkonné moci, notabene když u té zákonodárné a soudní ji jaksi z principu předpokládáme?

To potěš koště teda...

Autor: Václav Szőcs | středa 29.4.2020 20:49 | karma článku: 25.65 | přečteno: 816x

Další články blogera

Václav Szőcs

Násilný převrat v Německu vs. česká mediální scéna.

Aneb "Když tam nemáš Hitlera a nácky, tak si je tam prostě přidej! Ergo pravicový Otto von Bismarck a levicoví čeští novináři...

10.12.2022 v 10:33 | Karma článku: 17.51 | Přečteno: 304 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 30 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.60 | Přečteno: 257 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 12.27 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 28 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4686

Svobodu milující motorkář, ajťák, manžel, otec a věčný rebel... Je sice fakt, že svobody se nenajíš, ale budou ti chutnat ústřice v zamřížované cele?

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...