Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ty nosíš zbraň, proč? Odpověď: Ano, protože policajt se mi do pouzdra nevejde!

Tuto otázku jsem už párkrát dostal. Další zněla "A proč i když jdeš u nás v dědině na poštu?" Odpověď pro mě byla jasná a jednoduchá. "Mám to jako: klíče, mobil, peněženka, (+ já) bouchačka". Prostě automatika. A proč? Vysvětlím!

Docela chápu, že ortodoxnímu pacifistovi, stejně jako člověku, který se o problematiku nikdy moc nezajímal vstávají hrůzou vlasy na hlavě. Byť tento pocit už nějaký pátek neznám (ano, opravdu myslím ty vlasy :-D  ), pokusím se Vaše obavy rozptýlit.

Skutečně nejsem Chuck Norris křížený s Árným právě natáčejícím svůj epický snímek Komando, ale naprosto obyčejný týpek, který má rodinu, jenž nadevše miluje a jediné na čem mu každý den záleží je, se k ní domů zase vrátit. Rozumím. "Jsme jedna z nejbezpečnějších zemí na světě, proboha proč by ses, ty vole, neměl vrátit domů?"
Mohl bych to spláchnout naprosto trefným direktem: "Jo, to si tak jdeš v Ostravě do špitálu na odběry, nebo do Brodu na svíčkovou se šesti, a hele ho..."
Ale to by bylo příliš laciné. Snažím se, aby si to tázající se osoba co nejvíce promítla do svého světa a pochopila moje argumenty.
Proto často používám protiotázku: Ty si v autě zapínáš pás jenom, když předpokládáš, že budeš bourat? 
Samozřejmě se to dá připodobnit k mnoha jiným preventivním opatřením - hasičák doma nebo v autě, přilba pro dítě jedoucí na kole, zabezpečení domu, nebo bytu proti vykradení, atd. No a pak už je to jenom o jediném, dokázat tomu člověku, že rizika "uhoření v autě" jsou vlastně úplně stejná, jako "být zapíchnut u bankomatu". Teda vlastně nejsou, o tom níže...
Proč tedy nosím? Naprosto vynechejme záliby a koníčky ve zbraních, střílení, trampingu, bushcraftu a podobných aktivitách. Úplně rozumím argumentu, že pravděpodobnost, že se budu někdy potřebovat bránit střelnou zbraní je stejná, jako že do mě uhodí blesk (i když reálně je o dost vyšší). Na druhou stranu si ale říkám, že na domech máme hromosvody povinné ze zákona a rovněž nám do 99,9% domů žádný blesk nikdy neuhodí. 
Jádro pudla je zakopané jinde. A to sice, že jde o míru útoku vs možnost obrany. Pojďme si to trochu rozebrat...
Asi se shodneme, že policie tady není od toho, aby zabránila fyzickému napadení, loupežnému přepadení, nebo znásilnění, ale aby tento čin vyšetřila a pachatele předala spravedlnosti. Zavolat policii v okamžiku, kdy po mě chce týpek v kapuci s nožem v ruce peníze je asi stejně účinné, jako si nasadit prezervativ až po styku...
Logicky se tedy dobereme k výstupu, že budeme-li jakkoli napadeni, nezbývá, než útoku čelit. A to může znamenat i pasivní spolupráci, nebo třeba útěk, což je samozřejmě nejlepší řešení! Máme-li na něj ale vůbec čas a máme-li k němu prostor. Co když ale ne?

Z hlediska taktiky a účinné obrany musí být tato VŽDY intenzivnější, než útok samotný. A to vlastně už přímo z logiky věci. Pokud na mě někdo nastoupí se železnou tyčí v ruce a začne mě mlátit po palici, těžko se mohu bránit svými hmaty a chvaty naučenými při večerním kurzu sebeobrany městské policie Kostomlaty. Budu-li mít rovnocennou zraň (asi bychom se mohli shodnout na teleskopickém obušku), budu mít sakra problém zachytit útok a kontrovat se stejnou šancí na úspěch, notabene, když na útočníkově straně je moment překvapení. Potřebuji tedy účinnější zbraň. V tomto případě by to mohl být pepřový sprej, plynová pistole, nebo například pes, kterého venčím (pochopitelně se započítanými "ztrátami" ve formě zranění, než se mi vůbec podaří zareagovat). Jinými slovy obrana musí mít mnohem větší intenzitu, než útok samotný. (a mimochodem i na toto zákon pamatuje. Fámy, že obrana musí být méně intenzivní než útok je hojně rozšířený fake. Obrana pouze nesmí být zjevně nepřiměřená = napadne mě holka 45kg, začne mě mlátit pěstičkami do obličeje a já ji seřežu jak sirotka nohou od stolu. Přičemž by při mých fyzických dispozicích stačilo ji chytit za pacičky. #feministkyprominou!)
 

Pojďme se podívat na něco málo statistik, abychom číslům nezůstali nic dlužni:

Podle statistik samotných hasičů v ČR ročně shoří něco okolo 2000 aut.

V této statistice jsou započteny i žhářské útoky, požáry zemědělské techniky, průmyslové havárie apod. Statistiku aut pouze osobních se mi dohledat nepodařilo, ale dejme tomu odhadem, že by to mohlo být klidně 75%. Takže řekněme 1500 případů ročně, kdy shoří osobní automobil.
Stále více lidí si proto pořizuje hasící přístroj do auta a to je pochopitelně dobře, sám ho tam mám rovněž. Dokonce k tomu vyzývá sám hasičský sbor ČR.

Stačí si jen zadat do google vyhledávače frázi "pořiďte si hasící přístroj do auta" a vyskočí na vás bambilión odkazů na autofóra, renomované zpravodajské weby, dokonce i doporučení PČR o tom, jak je důležité si hasičák do vozu pořídit. A já tomu tleskám!

 

Na druhé straně ale nemohu ignorovat jiná rizika, která jsou podle mého názoru někdy dokonce pravděpodobnější, než to, že uhořím v autě. Zde je odkaz na statistiky kriminality v ČR dle zdrojů PČR.

Statistiky jsou vedeny po měsících a v excelových přehledných tabulkách. Budete-li si chtít počíst, je to celkem zajímavý zdroj informací.

Podívejme se spolu jen na statistiku za Leden loňského roku, tedy 2019:

Jenom červeně označená trestná činnost, která přímo implikuje použití násilí buď na osobě, nebo na majetku (a hrozí tak násilí na osobě, se kterou se pachatel střetne) obsahuje 3233 případů. A to opakuji, jen za měsíc Leden přátelé!

Modře označené TČ, které násilí přímo neimplikují, ale samozřejmě implikovat mohou (pokud bude pachatel vyrušen například při poškozování cizí věci, nebo prachobyčejné krádeži železného šrotu z vaší zahrady...) si spočítejte sami.

Pro šťouraly a detailisty zdůrazňuji, že jsem si vědom faktu, že všechny násilné trestné činy nebyly spáchány na veřejném prostranství, nebyly spáchány na nezúčastněných osobách, ale často v rodině. Nicméně znovu bych chtěl upozornit na to, že jsou to statistiky pouze za jeden jediný měsíc...

 

A co tím chtěl básník vlastně říci? Chtěl se jen pozastavit nad tím, že hasícímu přístroji v autě se nepodivuje vůbec nikdo, ale zbrani na mém opasku ano, přestože šance, že budu muset použít hasící přístroj v autě je odhadem minimálně 15x menší, než ta, že budu muset čelit nějakému násilí, ať už bude vedeno proti mé osobě, mým blízkým, nebo osobně třetí, která toho bude potřebovat. 

Rozumím obavám, že mi může "rupnout v kuli" a někoho zastřelím. Nicméně pokud budu chtít provést něco promyšleného, tak je mnoho jiných a mnohdy účinnějších způsobů, od použití auta, až po návštěvu hobby marketu, lékárny a prodejny s tlakovými hrnci.

Pokud má někdo obavu z jednání v afektu, jsem bytostně přesvědčen, že bonusy, které plynou z důvěry státu k ozbrojeným, bezúhonným a spolehlivým občanům (což si všechno stát prověřuje) mnohonásobně převyšují rizika z toho vyplývající...
Komplexně rozebrat téma rizik vs bonusů společnosti, v níž určití lidé, po splnění poměrně složitých podmínek mohou vlastnit zbraň by vydalo na další blog. Ale pokud o to bude zájem, rád se do toho pustím. Jsem přesvědčený, že svůj postoj bych dokázal obhájit pádnými argumenty.
Závěrem. Neobávejte se lidí, kteří nosí zbraň. Jsem si sice vědom, že ne 100% všichni jsou 100% zodpovědní, nicméně systém je nastaven dobře a nikdy nevíte, kdy vám někdo, kdo nosí, zachrání život. Pojďme se bavit o tom, zda se na systému dá něco vylepšit, zda se dají ještě více odfiltrovat už tak velice zřídka se vyskytující excesy. Pojďme se bavit o tom, jak nás, co se o zbraně zajímáme, rozumíme jim a umíme s nimi zacházet k vám přiblížit natolik, abyste se nás nebáli, ale brali nás jako někoho, koho třeba někdy v budoucnu můžete potřebovat.

(Věděli jste třeba, že můžete navštívit střelnici s někým, kdo vlastní zbrojní průkaz a ten vás může klidně nechat zastřílet ze svých zbraní? Moje žena by mohla povídat :-)   )

Zkuste si sami odpovědět na otázku, zda byste 10.12.2019 seděli v ambulanci ostravské nemocnice raději vedle někoho, jako jsem já, nebo například vedle Jirky Dienstbiera mladšího...

Když od těch samých lidí, od kterých slýchám, že nesmíme propadat strachu z terorismu, imigrace a změn naší společnosti, pak slyším nadšený jásot pro regulace zbraní přicházející z evropské komise, protože mají strach z toho, "co kdybychom náhodou něco provedli" říkám si, jestli oni si z nás nedělají tak trochu (_!_)

Mají obrovský strach z vlastních občanů, kteří jsou obrazně řečeno "svléknuti do trenek, prolustrováni, proškoleni a prozkoušeni", ale z lidí o kterých ví jenom to, co jsou jim sami ochotni říct strach nemají. To mi připadá až jako plivnutí do tváře všem, kteří je s odpuštěním živí...

A pokud už nic jiného a tato problematika jde naprosto mimo Vás, nezajímáte se o ni, tak nám, pěkně prosím, nechejte alespoň možnost účinně bránit sebe, své rodiny a majetek, budeme-li tak, nedej bože, muset někdy učinit. Díky moc.

 

Toš tak na světě...

 

Autor: Václav Szőcs | pátek 24.4.2020 8:08 | karma článku: 39,24 | přečteno: 1922x
  • Další články autora

Václav Szőcs

Násilný převrat v Německu vs. česká mediální scéna.

Aneb "Když tam nemáš Hitlera a nácky, tak si je tam prostě přidej! Ergo pravicový Otto von Bismarck a levicoví čeští novináři...

10.12.2022 v 10:33 | Karma: 17,73 | Přečteno: 304x | Diskuse| Politika

Václav Szőcs

Očkování - Tvoje svoboda končí tam, kde začíná moje!

Tohle je v poslední době asi nejčastější věta spojená s "dobrovolným" očkováním a vydávána za argument, proč by tak úplně dobrovolné být nemělo... A já se ptám. "Končí skutečně vlastnictví mého těla tam, kde začíná tvůj strach?"

23.5.2021 v 15:21 | Karma: 35,06 | Přečteno: 1232x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Čipy ve vakcínách? Zbytečné, čipovaní už dávno jsme...

Jedna skupina lidí se bojí, že pomocí vakcinace dostanou čip, s jehož pomocí budou sledovány a řízeny jejich životy. Druhá, násobně početnější skupina se jim oprávněně vysmívá. Ani jedna si neuvědomuje, že se tak už dávno stalo!

18.4.2021 v 17:38 | Karma: 27,86 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Na udavače se nezlobte... To vy tu chcete systém, kde mají pré!

"Cože? Já že tady chci udavače? Ten kluk se snad zbláznil!" Jako bych to slyšel... Čekáte snad, že jednoho dne bude společnost natolik morální, že se v ní tyto vši nebudou vyskytovat? Co jim takhle nedávat k udávání příležitost?

15.2.2021 v 8:03 | Karma: 22,90 | Přečteno: 543x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Zneužívání Davidovy hvězdy! Opravdu?

V poslední době, respektive od demonstrace pořádané pár divnými lidmi, se nám tu rozmohl takový nešvar... Média, nebo "elity" nalepí terč a ta lepší část společnosti se cítí jako morální armáda. Pojďme si to rozměnit na drobné...

3.2.2021 v 20:03 | Karma: 25,52 | Přečteno: 739x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Jardo Flégre! Co Hippokratés? Ten nerozlišoval V.I.P. a běžné mrtvé...

Toto nám vzkazují média, politici a mnoho odborníků: "Vy chcete zpět své životy, kapitalisti nenažraní? Že vám není hanba, tady umírají lidé a vy myslíte na své příjmy." Aneb když má covid větší píár, než rakovina...

18.12.2020 v 10:13 | Karma: 43,56 | Přečteno: 8119x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Chcete šířit strach, ale smrtnost vám vychází nízká? Nevadí, Seznam zprávy si poradí...

Taky si někdy přejete, aby něco nějak bylo, ale ono to prostě matematicky nevychází? Server Seznam zprávy přišel s neortodoxní technikou jak na to... Když je něco moc malé, změň metru měřítko a prodáš to líp!

11.12.2020 v 20:47 | Karma: 37,55 | Přečteno: 1847x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Petice "Stop cenzuře" - polemika s Danem Vávrou - Díl 1.

Opravdovou cenzuru chce málokdo, nicméně i takoví se mezi námi najdou. Jedná se však skutečně o cenzuru v případě Facebooku, Youtube a podobných platforem? Chtějí jejich majitelé "měnit svět", nebo jen "dělají business"?

4.10.2020 v 14:41 | Karma: 15,37 | Přečteno: 545x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Taiwan, aneb kam se nám, vážení vlastenci, vytratilo "právo na sebeurčení"?

Tak se nám předseda senátu vrátil z Taiwanu. Jedna polovina národa je u vytržení, ta druhá se snaží, aby jim žaludeční šťávy nevyrazily nosní přepážku... Osobně se neidentifikuji ani s jednou z nich. Jedna věc mi ale hlavou vrtá.

6.9.2020 v 13:03 | Karma: 27,38 | Přečteno: 999x | Diskuse| Politika

Václav Szőcs

Protesty v Berlíně - je skutečně potřeba tak okatě lhát?

Rozumím frustraci ze směřování EU. Rozumím úzkostlivé snaze vyvolat nějaké změny. Dokonce i chápu obavy konzervativců o stav světa, jak ho známe. Čemu ale nerozumím, je patologická potřeba otevřeně a místy až směšně lhát...

31.8.2020 v 15:33 | Karma: 39,75 | Přečteno: 9657x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Vymlácený entry, aneb jak jsem konečně pochopil, že "za komunistů bylo líp!"

Říkáte si "co to ten kluk mele?" Nic zásadního, jen že i já jsem, díky jedné písničce, ve svých sedmatřiceti letech sám na sobě poznal, jak funguje syndrom zelenější trávy...

22.8.2020 v 9:03 | Karma: 30,85 | Přečteno: 2028x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Jak je to s těmi "právy homosexuálů", je právo na manželství automatické?

Nejprve je třeba odpovědět si na několik otázek. Chceme mít stát? Co jsou to pozitivní a negativní práva? Je nemorální hlasovat (a třeba zamítnout) něčí pozitivní právo? Je tady na stole skutečně "manželství pro všechny"? Let go!

19.8.2020 v 23:25 | Karma: 29,26 | Přečteno: 954x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

A máme na stole opět obligátní progresivní daň. Prý "spravedlivou"...

Pokud se shodneme na tom, že termín "sociální spravedlnost" byl vymyšlen proto, že formulace "apel na nejnižší lidské pudy" není zrovna nejlepším politickým artiklem, pak ano. Do skutečné spravedlnosti má ale daleko! Chcete důkaz?

7.8.2020 v 20:33 | Karma: 47,12 | Přečteno: 12984x | Diskuse| Ekonomika

Václav Szőcs

Jak vyrobit účinný domácí repelent proti klíšťatům? Snadno...

Řešili jsme s manželkou, jak nás nejlépe ochránit při výletech do přírody a s ohledem na našeho malého synka jsme do průmyslových repelentů jít nechtěli. Tatínek začal zjišťovat, googlit, nakupovat a vařit. Výsledek? Překvapil!

5.6.2020 v 21:48 | Karma: 32,28 | Přečteno: 2379x | Diskuse| Občanské aktivity

Václav Szőcs

Z čeho měla Antifa v Idaho strach? Ze zákona dbalých, ozbrojených občanů!

Snad asi každý zaznamenal, co se děje ve větších (i menších) městech USA. Mimo vyjádření solidarity se zabitým George Floydem také rozbíjení, rabování, zapalování a napadání slušných občanů USA. Proč tomu bylo v Idaho jinak?

4.6.2020 v 15:30 | Karma: 47,39 | Přečteno: 12178x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Test Kalouskem...

Zkuste ho někdy. V čem spočívá? Všimli jste si, že čím dál více lidí místo složitého utváření názoru zaujímá postoje? Že zpravidla o věci samotné ani moc neví, ale má jasný, zcela ucelený a vyhranění postoj? Mirek Vám to ukáže...

30.5.2020 v 8:33 | Karma: 28,84 | Přečteno: 1444x | Diskuse| Politika

Václav Szőcs

Animal Rebellion - když "rebelují" děti a dospělý zvýší hlas...

Aneb pojednání o tom, když progresivní, levicová mládež nazve vandalismus na soukromém majetku "občanskou neposlušností, na kterou má právo". Ale přichycení při činu a facku přes celou hubu považuje za "projev brutálního násilí".

29.5.2020 v 19:28 | Karma: 45,32 | Přečteno: 6125x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Díky Bohu za propagandu!

Říkáte si, "ježkovo voči, co to ten blázen mele?" Nebojte, taky z toho neskáču radostí do stropu, nemetám trojitá salta a nevystřihnu kozáčka. Prostě jsem jenom rád, že se tady válčí hybridně a ne konvenčně...

24.5.2020 v 8:30 | Karma: 32,87 | Přečteno: 5686x | Diskuse| Politika

Václav Szőcs

Je Extinction Rebellion podnikatelský projekt? Zdá se že ano...

Pojďme se podívat, kdo a jaké zájmy stojí za rádoby bohulibými, ekologickými projekty a hnutími v ČR. Je to skutečně tak spontánní a masový jev, jak se snaží vypadat? Určitě NE!

17.5.2020 v 15:56 | Karma: 40,88 | Přečteno: 5886x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Nad zákony se nepřemýšlí, ty se dodržují! A já se ptám, i ty norimberské?

Podle některých lidí se zřejmě nad zákony nemá přemýšlet a při jejich vymáhání logika nemá místo... Zkrátka předklon, pukrle, roušku a hlavně NEMYSLET

29.4.2020 v 20:49 | Karma: 25,77 | Přečteno: 816x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4686x
Svobodu milující motorkář, ajťák, manžel, otec a věčný rebel... Je sice fakt, že svobody se nenajíš, ale budou ti chutnat ústřice v zamřížované cele?

Seznam rubrik